31 Aralık 2008 Çarşamba

YILIN SON GÜNÜ ve MERCİMEK ÇORBASI

Senenin son günü geldi çattı,yarın yeni bir senenin ilk günü,
tarih artık 2009 oluyor
İnşallah yeni sene
barışın
sevginin
kadeşliğin
hoşgörünün
zenginin fakiri unutmadığı
Rabbimize daha da yaklaştığımız
Kansız;hiçbir müslümanın,dünya insanın katledilmediği terörün son bulduğu güzelliklerin ve hayrın senesi olur....



En sevdiğim ve çok güzel pişirdiğim bir çorbadır,mercimek çorbası soğuk kış günlerinin sıcacık lezzeti bol naneli olarak favorimdir yapımı kolay olduğu kadar lezzeti harika olan bu çorba tarifini yılın son soğuk gününde sizlerle paylaşmak istedim geçelim tarifimie;

Malzemeler
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta büyüklükte soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı nane (ben bol naneli severim..)
yeterince vegeta veya tuz
5 su bardağı et suyu ( yoksa 1 adet et bulyon ilave edebilirsiniz)
6 su bardağı su ( bulyon kulanıyorsak 5 bardak su ilave edilmeli)

Yapılışı:Kabuklarını soyup,yıkadığımız soğanları rondada ya da elde yemeklik doğruyoruz,bir tencereye sıvıyağını,doğradığımız soğanları ,et suyu ve nomal suyu ,ayıklayıp yıkadığımız ve süzdüğümüz mercimeği,ekleyip tencerenin kapağını yarım kapatalım.Açık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirip ,bir tavada tereyağını eritelim naneyi,karabiberi ve pulbiberini ekleyerek sosumuzu hazırlıyalım,tuzunuda ekleyip pişen çorbamıza ilave edip karıştıralım,sos tavasının içine bir kepçe çorbamızdan ekleyip karıştıralım ve tencerenin içine ilave edip 2-3 dk daha kaynatalım,(koyu olursa su ilave edebilirsiniz..)altını kapatalım.
10 dk.dinlendirip,sıcak sıcak bol limonlu ve karabiberli servis yaptım...
Afiyet olsun...
sade süzmeden hazırladığım bu çorbaya ailecek bayılırız biz sevmeyen yoktur heralde

29 Aralık 2008 Pazartesi

HİCRİ YILBAŞIMIZ HAYIRLI OLSUN..



Arkadaşlar 29 aralık pazartesi günü Hicri Yılbaşımız ;
Yani Muharrem ayının ilk günü,

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, Kameri yıl başı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir.

Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

İslamiyet’ten önce Araplar, Muharremde harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya korlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu.

(Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar) mealindeki Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.

Kıymet verilen dört aydan biri
Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. (Tevbe 36)

Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.) [Deylemi]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

Arkadaşlarım bu bilgilerden faydalanır ve o günü kıymetine göre değerlendirenlerden olursak çok sevinirim.


SEVGİLERİMLE İYİ YILLAR ...

26 Aralık 2008 Cuma

CUMA GÜNÜNDE DUA...




Cuma Gününde Duâ;


Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki:

"Cum'a gününde bir saat vardır. Allah'ın kullarından bir müslim namazda ve kıyamda iken Allah Teâlâ'dan niyâz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir." Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (11)

Cum'a gününün içindeki saat, küçük parmağına nisbetle parmağın ufak ucu ne kadar ise, güne nis-betle o kadar az bir müddetdir ki o saat içinde her halde duâ müstecâb olur demektir.
Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri:

- 'Cum'a günü, ibâdet ve ezkâr ile mü'minle-rin kalbi mesrûr olacak bir bayram günüdür' (12) buyurmuşlardır.

-"Size bir sûre haber vereyim mi ki, azameti semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî' etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cum'a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum'aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nûr verilir ve Deccal'in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır." (13)

"Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl." (14)

Hadîsin şerhinde deniliyor ki, bugünün evvelinde bir ihtiyacını tedarik etmek, nikâh akdetmek ve bunun gibi mühim işler sünnettir.

"Cum'a gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra onbir defa Zilzâl Sûresini okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azâbından ve kıyâmet korkularından emin kılar. " (15)

"Şu duâ ile cum'a günü herhangi bir saatte dua edilirse sâhibine muhakkak icâbet olunur." (16)

"Cum'a gününde bir saat vardır, mü'min bir kul namazda duâ ederken Allah 'dan bir şey ister ve o saate denk gelirse Allah muhakkak ona icâbet eder. Ashab-ı kirâm: 'Bu saat hangi saatdir yâ Resûlellah" dediklerinde: "İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir." buyurdular.

"Cum'a namazından sonra daha oturduğu yerden kalkmadan yüz defa

diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmidörtbin günâhını Allah mağfiret eder." (17)

kaynakça;
(11) bk. el-Ezkâr, 80; Buharî, Deavât, 61.
(12) el-Câmi'u's-Sağîr.
(13) bk. Tuhfetü'z-zâkirîn, 269
(14) Tirmizî, Ticâret, 41.
(15) Râmûzü'l-ehâdîs, 427 (Deylemî'den)
(16) el-Cami'u's-Sağîr.
(17) Buharî, Deavât, 61.

25 Aralık 2008 Perşembe

KÖZLENMİŞ PATLICANLI KIRMIZIBİBER SALATASI ve TAVUK,KÖFTE İKİLİSİ



Hakkım olan eti hem tavuk hem köfte olarak yeme isteği duyunca yarı yarıya yemeye karar vermem sonucu böyle bir menü hazırladım kendime,
bir dilim ekmek ve közde yoğurtlu patlıcan kırmızıbiber salatası eşliğinde afiyetle yedim:))
Evde annemin yoğurduğu köfteye (ekmeksizken) bir dilim kepek ekmeği koyarak kendim için şekil verdim ve teflon tavada iyice pişirdim (tavada piştiği halde kıyma olduğu için fazla kurumuyor),1/2 çay badağı kaynar suyun içine avuç içi büyüklüğünün yarısı kadar göğüs etini,kekik,pulbiber,tuz ilavesiyle beraber suyunu çekene kadar pişirdim ( yağsız tavada kuru oluyor).

KÖZLENMİŞ PATLICANLI KIRMIZIBİBER SALATASI
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
2 adet küçük boy közlenmiş kırmızıbiber
1 adet büyük boy közlenmiş palıcan
bir tutam ince kıylmış maydanoz
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1/4 limon suyu
1 adet domates
tuz,pulbiber(isteğe bağlı...)

Yapılışı:Patlıcan ve kırmızıbiberler ocağın üzerinde veya fırında közlenir,poşetin içine alınır (rahat soyulması için) kabukları temizlenir ve istenilen büyüklükte doğranır.Maydanozu,baharatları,yoğurdu,limon suyu ve sıvıyağı da eklenir iyice karıştırılır.Servis tabağına alınır,
dilimlenmiş domates ve maydanozla süslenir ve
afiyetle yenilir...
Benim bir vakit yediğim akşam yemeği menüm böyleydi işte...

24 Aralık 2008 Çarşamba

KIYMALI MANTAR



Bu lezzetli kıymalı mantarı,Papatya prenses,Hilal ve teyzelerim iftara geldiğinde yapmış ve afiyetle yemiştik.Yazmak bugüne kısmet oldu,
uzatmadan geçiyorum tarifime;

Malzemeler
1/2 kilo kültür mantarı
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
100 -150 gr kıyma
1/2 tatlı kaşığı vegeta ya da tuz
1 çay kaşığı pul biber
1/2 ya da 1 çay bardağı kadar sıvı yağ (nasıl isterseniz,hiçde koymayabilirsiniz içinde kıyma olduğu için(öhö öhö öhö sen nelere kadirsin doktorum ...)

Yapılışı: Mantarlar iyice yıkanır ve doğranır,limonlu suya alınır.Soğanlar ince ince kıylır,yağ ile beraber kavrulur,kıyması eklenir biraz daha kavrulur.Mantarlar,salça,baharatlar ve domateslerde küçük küçük doğranıp tencereye alınır 1 - 2 dk çevrilir,2 çay bardağı su ilave edilir,kaynayana kadar harlı,kaynadıktan sonra kısık ateşte,suyunu çekip mantarlar yumuşayana kadar(yaklaşık 20 - 25 dk ) pişirilir.
Sıcak sıcak afiyetle yenilir...
NOT1::)) Bu tarifim Mantar delime ithaf edilmiştir:))
NOT2:Ben zamansızlıktan limonlu suda bekletmedim,karardı mantarlarım siz bekletin ama:))

23 Aralık 2008 Salı

CİPS TAVUK ve ETLİ KARA LAHANA SARMASI


Şevval soframdan iki tarifim;

Cips Tavuk
Malzemeler

1 kilo derisiz baget veya fileto göğüs, ya da kuşbaşı tavuk eti (hangisi varsa:)))
50 gr baharatlı mısır cipsi ya da kahvaltılık mısır gevreği
1 kutu krema
1 yemek kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:Tavuk etleri derilerinden temizlenip,yıkanır.Fırın tepsisinin içine alınır,krema,hardal,baharatlar ilave edilir iyice karıştırılır güzelce (baget ya da göğüs kullanıyorsak sırayla yan yana,kuşbaşı tavuk kullanyorsak ince bir tabaka halinde) tepsinin içine yerleştirilir.Üstleri elimizle ufaladığımız cipslerle kaplanır önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirilir( yaklaşık 30 dk )
Sıcak sıcak afiyetle yenilir...

Etli Kara lahana Sarması
Malzemeler

Yarım kilo iri yapraklı kara lahana
150 gr minicik kıyılmış dana eti ya da kıyma
2 yemek kaşığı domates + biber salçası
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/4 demet incecik kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 diş sarımsak
bir iki parça kemik ( haşlanmış ,(ufak ufak kırılmış olursa daha iyi olur )

Yapılışı:
Et kullanıyorsak az su ile et pişirilir ve bir kabın içine alınır (kıyma kullanıyorsak kıyma alınır) ,ince ince kıyılmış soğan,sarımsak,salçalar,maydanoz,baharatlar,pirinç ilave edilir ve iyice yoğurulur.Bir tencerenin içi su ile doldurulur,içine biraz tuz atılır kaynayan suda lahana yaprakları (her yaprak içim 40 saniye ile 1 dk kadar,fazla haşlarsak sarmalarımızı saramayız lahana yaprakları parçalanır ) haşlanır,soğuduktan sonra birkaç karalahana yaprağı tenceremizin altına yerleştirilir, üzerine önceden haşladığımız kemikler dizilir,yaprakların büyüklüğüne göre bazıları ikiye (Bıçak ile yaprakların orta sert kısmını kesip çıkarın ve bu kısımları, yemegin dibinin tutmaması için tencerenin dibine yan yana dizin ) kesin.Yaprağın ince kısmına iç malzemeden koyun,önce üst kısmı asağıya dogru katlayın,sonra iki yanları kapatın ve asağıya dogru sarın.Sardığınız sarmaları tencerenin içine yan yana dizin,Arada boşluk bırakmayın.
Pişerken sarmaların açılmasını önlemek için üzerini pasta tabağı ile kapatın, Sarmaların üzerini örtecek kadar suyun içine domates salçasını,limon suyunu,tuzunu,yeteri kadar yağını koyun, karıştırıp tencerenin kenarından içine boşaltın,kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin,arada suyunu çekip çekmediğini kontrol edin,gerekirse az miktar daha sıcak su ilave edin ( pirinçler pişene kadar)
Lahana Sarması piştikten sonra üzerindeki tabağı çatal yardımı ile kenardan kaldırıp alın,tencerenin kapağını kapatın, 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra
sıcak sıcak servis yapın...
Afiyet olsun :))

Not:Kemiğin tadı sarmalara geçtiği için süper bir lezzet katıyor, özellikle etli karalahana sarması yapılıyorsa kemik koymanızı şiddetle tavsiye ederim ...

22 Aralık 2008 Pazartesi

DOST SOFRAMIZ...

Bu şirin sofrayı Papatya Prensesim ,Hilal ve teyzelerim (kızların anneleri)bize Şevval iftarına geldiğinde hzırlamıştım,
afiyetle yemiş ve memnun kalmışlardı.
Papatyam da gelirken Haşhaşlı muffin yapıp getirmişti pek beğenmiştik doğrusu :))


Menüm;
*Domatesli şehriye çorbası (link veremiyorum bir sorun var galiba,sinir oldum )
*Pirinç pilavı
*kıymalı mantar
*Karalahana sarması
*Cips tavuk
*Karalahana diblesi
*Yeşil salata
*Zeytinyağlı pırasa
*Ev yapımı yeşil kırma zeytin
*Acı biber turşusu
*İncir reçeli
*Kabak tatlısı
*Haşhaşlı muffin (papatya prenses tarafından getirilmiştir
:))

Bu lezzetlerin resimleri olanlarının tariflerini önümüzdeki günlerde,vereceğim inşallah...

20 Aralık 2008 Cumartesi

SEYHAN TATLISI (PASTANE ŞEKERPARESİ)


Güzel bir hafta sonu diliyorum hepinize arkadaşlar ve geçiyorum tarifime;
Malzemeler
18-19 yemek kaşığı un
1 kaşık irmik
3 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
5 bardak şeker
5 bardak su
1/2 limon suyu
Yapılışı:Yoğurma kabının içine yumurta kırılır, şeker ve sıvıyağ eklenerek iyice karıştırılır.İrmiği,unu, vanilya ve kabartma tozuda eklenir güzelce yoğurulur ,ele çok fazla yapışıyorsa 1 kaşık daha un ilave edilir (kıvamı ne çok sert ne çok yumuşak olmalı,orta kararda kulak memesi kıvamında ) hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın,oval (yassı mekik gibi) şeklini verip yağlanmış tepsiye dizin,(isterseniz yuvarlakta yapabilirsiniz size kalmış )üzerine yumurta sarısını sürüp çatalla her tatlının üzerini boydan boya çizin,önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirin.
Şerbeti için şeker ve suyu kaynatın,altını kapatmaya yakın limon suyunu ekleyin.Bir taşım daha kaynatıp altını kapatın (tatlıyı yapmadan evvel şerbeti kaynatın,soğuması için kenara alın) Fırından çıkardığınız tatlıların ilk sıcağı çıkınca üzerine hazırladığınız şerbeti dökün(Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak) şertbetini çekince hindistan cevizi ya da toz fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz...
Afiyet olsun...

NOT1: Klavyem kafayı yedi çift çift basıyor harfleri tarifi yazmak uzun sürdü bir yaz bir düzelt sözcükler hatalıysa kusura bakmayın (lüıtrfan) Lütfen :))

NOT2:Sonunda bayram tatlımı paylaştım sizlerle,bir haftadır yazıcam kısmet olmadı bir türlü Papatya Prensesim kızıyordu bana :))

19 Aralık 2008 Cuma

HAYIRLI CUMALAR*** EVİNİZ ve SİZİN İÇİN PÜF NOKTALARI...


(Bu resim çok hoşuma gitti...)


Cumamız mübarek olsun,Rabbim hepimizin cuma saatinde ettiği duaları kabul etsin arkadaşlar,gerçekten bazılarını hiç duymadığım ,bazılarını ise sık sık uyguladığım püf noktalarını bu güzel cuma sabahında sizlerle paylaşmak istedim umarım sizlerde seversiniz ben eğlendim ve güldüm okurken buyrun sizde okuyun;




1) Gözlügünüzün vidasi çok çabuk çikiyorsa vidayi takmadan önce,vidanin girecegi delige renksiz oje damlatin.Vidayi öyle takin.

2) Satin aldiginiz ayakkabilar ayaginizi sikiyor ise onlari bir kaç dakika buhara tutun.

3) Makasinizi bilemek istiyorsaniz, zimpara kagidi kesin.

4) Halidaki sigara yaniklarindan,­ yanik­ y­er­ler üzerinde zimpara kagidi ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.

5) Mobilyalarin yerlerini degistirdiginizde halilarin üzerinde iz birakir.Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin.Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin.Izden eser kalmadigini göreceksiniz.

6) Fermuarli giyeceklerinizi çamasir makinesine koymadan önce kapali olup olmadigini kontrol edin.Açiksa zedelenebilirler.

7) Üst üste koydugunuz bardaklar yapisip çikmiyorsa bir legenin içerisine koyun.Üstteki bardagin içerisine buz koyup legenin içerisine yavas yavas sicak su koyun.Bardaklari n kolayca çiktigini göreceksiniz.

8) Satin aldiginiz plastik ve cam esyalarin üzerine yapistirilan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin.Bir bez ile ovalayip yikayin.Üzerinde hiç bir leke ve çizilme olusmayacaktir.

9) Ütü yapmayi kolaylastirmak ve süreyi azaltmak için ütü masasinin kilifinin altina alüminyum folyo koyun.Sicagi geri yansitacagindan ütü yapmak daha kolay olacaktir.

10) Bez pabuçlarin temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçlari bir yastik kilifinin içerisine koyun.Kilifin agzini kapayin ve çamasir makinasinda yikayin.Yeni gibi olacaklardir.


11) Buz kaliplarinizi su ile doldurmadan önce bölmelere portakal,limon ve dilediginiz meyve parçaciklari yerlestirirseniz dekoratif buzlar elde etmis olursunuz.

12) Eger ayaklariniz çok isinip sisiyorsa onlari saatlerce sicak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayin.Bileklerini z ve ayaklariniz sismeyecektir.
13) Eger ayaklariniz çok hassas ise,sicak havalarda sikayetleriniz artiyorsa,her sabah bir kaç damla zeytinyagi ile ovalayin.

14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yikamada bir gece soguk suyun içerisnde bekletin,sonra yikayin,çekmeyeceklerd ir.

15) Dirsek ve topuklarinizin sertlesmesini istemiyorsani z,bir dilim limon ile ovun.Böylece yumusacik olacaklardir.

16) Yeni bir tava satin aldiginizda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin.Bu islem ilerde kizartmalarinizi n tavaya yapismasini önleyecektir.

17) Cevizle dost olun.Içindeki yag beyin hücreleri için çok yararlidir.Kan sekerini düsürdügü için seker hastalarina da uzmanlar tarafindan tavsiye edilir.

18) Duvariniza çivi çakacaginiz zaman isaretlediginiz yerin üzerine çapraz bant yapistirin.Çiviyi öyle çakin. Böylece duvarin alçisini çatlatmamis olacaksiniz.

19) Kizartma yagini bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanilir durumda olup olmadigini anlamak için kizgin yagin içerisine bir dilim ekmek atin.Ekmekte kara lekeler olusmuyorsa kullanabilirsiniz.

20) Cevizlerin kabuklarini kolayca açabilmek için onlari bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.Böylece içleri de dagilmayacaktir.


21) Unlarinizin böceklenmemesi için,un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun.

22) Firinda patates yapmadan önce,10-15 dakika haslayin ve çatal ile delin.Daha kolay pisecektir.

23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun.8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.

24) Kullanilmis limon kabuklarini rendeleyip seker ile karistirin.Kavanozun içerisinde buzdolabinda uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altinda hazir bulunur.

25) Kabarik bir omlet yapmak istiyorsaniz, bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasigi misir unu karistirin. Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin.Böylece kabarik bir omlet yapmis olacaksiniz.

26) Sarimsaklarinizi her zaman elinizin altinda hazir bulundurmak istiyorsaniz kabuklarini soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyagi koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrica bu yag yemeklerinize, salatalariniza ayri bir lezzet katacaktir.

27) Peyniri kolay rendelemek için,15 dakika buzlukta bekletin.

28) Bisküvileriniz yumusamissa onlari birkaç dakika firinlayin.

29) Çekmeceleri içini bosaltmadan temizlemek istiyorsaniz, elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.

30) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman üzerine koydugunuz baharatlardan içine de koyun.Böylece daha lezzetli olur.


31) Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin.Havuç ,salçanizi tatlandiracakti r.

32) Mantarlarin daha lezzetli olmasi için pisirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun,5 dakika bekletin.Daha sonra pisirin.

33) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün,yarisini tavugun üzerine bastirarak iyice sürün.Diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin.Tavug unuz nar gibi kizaracaktir.

34) 2 Çorba kasigi yogurdu,sulandi rilmis 1 çorba kasigi salçayi ve birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin.Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün.Çok daha lezzetli olacaktir.

35) Hazirladiginiz kekin ortasina malzeme koyacaginiz zaman biçak ile kesmenize gerek yok.Dikis ipligini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir sekilde kesildigini göreceksiniz.

36)Hazirladiginiz kekin,firinda pisirirken çökmemesi için hamuru kalibi ile birlikte firina koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

37) Pisirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme seker ya da limon suyu koyun.

38) Hazirladiginiz omletin tavaya yapismamasi için,önce tavayi ocaga koyup iyice isitin sonra yagi döküp kizdirin.Daha sonra karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin.

39) Kesilmis ve açik havada kalmis sogan zararlidir.Kullanmadiginiz soganparçalarini saklamayin.

40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazirladiginizda onlardan bir miktarini buz kaplarina yerlestirin.Kokteyll erin içerisine bunlari kullanin.Böylece sulanip tatlarini kaybetmeyeceklerdir .


41) Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz.

42) Kizarttiginiz tavugun tekrar isittiginizda lezzetini kaybetmesini istemiyorsani z tavuk parçalarini bir süzgece koyun.Tencerenin içerisinde su kaynatin ve süzgeci üzerine oturtun.Buharda isitilan tavuk lezzetinden hiçbir sey kaybetmeyecektir.

43) Satin aldiginiz kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayin.

44) Evde pasta yaparken kullandiginiz meyve sekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsani z hazirladiginiz hamura bir miktar misir unu ilave edin.Meyveler piserken sulari yogunlasir ve dibe çökmezler.

45) Kek kalibinizin içine hamurunuzu dökmeden önce ortasina bir serit alüminyum folyo koyun.Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz. ( bu pek sağlıklı değil yağlı kağıt koyalım biz...)div>
46) Sogan,sarimsak kesmeden önce parmaklariniza limon suyu sürerseniz,istemedig iniz kokulardan kurtulmus olursunuz.

47) Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine 1-2 dal maydanoz atin.

48) Lambalarinizin üzerine kullanmadiginiz kokularinizdan veya biraz vanilya sürerseniz,lambalari nizi yaktiginizda mis gibi koku yayilacaktir.( Fazla sürmeyin.)

49)Parfümü bitmis küçük parfüm siselerini atmaya kiyamiyorsaniz onlari çamasir dolabiniza koyun.Böylece çamasirlarinizin hos kokmasini saglarsiniz
<
Alıntıdır...

17 Aralık 2008 Çarşamba

BÜRYAN ( Mişmeoriz)

Bayram,ziyafet,iftar sofralarımızda başı çeken bir lezzet,yiyenler tadına doyamaz, bizim evde sık sık yapılır gra tavasının yanına mutlaka yapılır birbirini tamamlayan iki lezzettir çünkü onlar:))
Eskiden bu pilavda kuzinede pişermiş miss gibi, parça etlisini de yapabilirsiniz (malum kurban etleri bol şimdi),etliside süper olur neyse geçelim tarifine;

Malzemeler
4 adet tavuk butu
4 bardak tavuk suyu ,2 bardak su
1 -2 tatlı kaşığı vegeta ya da tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 orta boy soğan
3 bardak pirinç
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ (istenirse konmaya bilir, sıvı yağ kullanmadan, sadece tereyağ ile de hazırlanabilir)


Yapılışı:Tavuk butları ikiye bölünerek (bütün tavuk kullanıcaksak 6-7 parçaya bölünerek) tencerede haşlanır,soğanlar incecik kıyılır, sıvıyağ ile birlikte 40-50 cm çapında bir fırın tepsisinde kavrulur,pirinçleri ve tereyağ (salçalı yapılacaksa salçası ya da domateside bu aşamada) ilave edilip kavrulmaya devam edilir. 4 bardak tavuk suyu+2 bardak su ( göz kararı tepsinin üzerine çıkana kadar tavuk suyu+normal su şeklinde de ayarlanabilir) ılık şekilde dökülür bir taşım ocak üstünde kaynatılır ,pirinçlerin üzerine tavuklar yarısı pirince gömülür şekilde yayılır, önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verilir. Tavuklar kızarmış, pirinç suyunu çekmiş olduğu zaman (yaklaşık 30 dakika) ,(pirincin pişip pişmediği çatal yardımıyla kontrol edilmeli ve gerekiyorsa tavuk suyu ilave edilmelidir...) fırından çıkarılır.
Sıcak sıcak afiyetle yenilir....

Not: İstenirse domatesli ya da salçalıda yapılabilir,sadesi gibi salçalısı da lezzetli olur:))

16 Aralık 2008 Salı

GRA TAVASI (FIRINDA KURUFASULYE)

Aslında bugün tatlının tarifini vericektim ama içimden bunu yazmak geldi yazdım ....
Bu resim Ramazandan... Bu resim bayramdan...



Malzemeler
750 gr kurufasulye
bir iki parça ince doğranmış memleket pastırması ( oda sıcaklığında tuzlanarak kurutulmuş et ) veya100 gr kıyma ya da 150 gr kuzu kuşbaşı
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 yemek kaşığı biber salçası
1/3 su bardağı sıvı yağ
3 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
2 tatlı kaşığı vegeta ya da tuz
1 tatlı kaşığı acı pul biber
yeterince su


Yapılışı:Bir gece evvelden ıslattığımız fasulyeyi sabah, bir taşım kaynatarak haşlıyor ve suyunu döküyoruz.Düdüklü ya da normal tencerede soğanlarımızı,yağ ile beraber kavuruyoruz,etimizide ekleyip kavurmaya devam ediyoruz,suyunuda ekleyerek eti pişiriyoruz.Fasulyeleri,salçaları,baharatını ve suyu ilave ederek yarım saat kadar pişiriyoruz.Fırın tepsimizin içine pişirdiğimiz kurufasulyeyi döküp 150 derecede önceden ısıttığımız fırında üzeri kabuk bağlayıp,suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Sıcak sıcak afiyetle yiyiyoruz...


Not1: Eskiden (babannemler) fasulyeyi haşayıp,etini soğanını kavurup ;salçasını,baharatını suyunu ilave eder (ocakta tekrar pişirmeden ) VORBAYA (toprak tava ya da güveç) döker ve saatlerce kuzine sobanın içinde pişirirlermiş, (ee yanındada miss gibi bir ev ekmeği birde turşu ) lezzetine lezzet katar tabii böyle bir pişirme
odun ateşinde misss gibi...
Not2:Yemeğin isminin yazılışında hata olabilir ,babama sorup akşama düzeltirim (eğer hata varsa...)

15 Aralık 2008 Pazartesi

BAYRAM İKRAMLARIM....

Seyhan tatlısı (pastane şekerparesi) Bu tatlıyı halamın kızı çok güzel yapardı biz o yüzden bu şekerpare türüne onun ismini verdik sülalece....
Annelerimizin tarif defterleri hep böyledir gerçi,yenilen ve tarifi alınan lezzet yapan kişiyle özleşir tarif defterinde kolay hatırlamak için:)) ...
PRENSES SOSLU ISLAK KEK






Zeytinyağlı Yaprak Sarma





Benim bayramlık ikramlarım böyleydi, kekin ve sarmanın tariflerine linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz ,tatlının tarifinide vericem inşallah,
şimdi biraz işim var....




13 Aralık 2008 Cumartesi

BAYRAM LEZZETLERİ ve ŞEHRİYELİ TAVUK SUYU ÇORBASI

İnşallah hepiniz güzel bir bayram ,sevdiklerinizle mutlu vakit geçirmiş ve bol bol gülmüşsünüzdür arkadaşlar,çok şükür bizim bayramımız güzeldi Rabbim tekrarını nasip etsin hepimize seneyede bayram yemeklerimizle burda birlikte olmak nasip olur inş.
BİZİM EVDE BAYRAM ve DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI isimli yazımda bahsettiğim gibi bizim evde bayram sabahı aşağıda gördüğünüz lezzetler ve salatayla beraber afiyetle yenildi,annemin ellerinden çıktı üçüde...
Büryanımızda kullandığımız tavukların suyundan hazırladığımız miss gibi şifa kaynağı çorbamız... Malzemeler
1 adet kemikli tavuk göğsü (1 litre kadar tavuk suyna ihtiyacımız var ...)
1/2 kase yıldız şehriye (büyükçe bir kase)
1 limon suyu
1 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 - 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ (tavuğun suyuda yağlı olduğundan yeterli)

Yapılışı:Tavuğumuzu tenceremize alıp içini yarıdan biraz fazla suyla doldurup bir soğanıda dörte bölüp içine atarak haşlıyoruz ve suyunu ayrı bir tencereye alıp içine şehriyesini ,tuzunu,baharatlarını ilave edip şehriyeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Başka tarafta limon suyunu,unumuzu,yoğurdu ve yumurtayı, bir kepçe çorbamızın suyundan da ekleyerek iyice çırpıyoruz,yavaş yavaş hazırladığımız meyhaneyi çorbamıza yedirip,(bu aşamada bizim gibi tavukları başka yerde suyunu başka yerde kullanmayıp,çorba için özel tavuk haşlamışsanız tavuk etini didip içine ilave edebilirsiniz) beş dakika daha kaynatıyoruz.
Çorbamız hazır soğuk kış günlerinde ,sıcak sıcak afiyetle içiyoruz..
tam bir kış çorbası laf aramızda pekde özlemişim yani böyle miss çorbaları


*Büryan (fırında pilav) ve memleket pastırmalı gra tavası (fırında fasulye) * (tarifleri yakında)












8 Aralık 2008 Pazartesi

BUGÜN BAYRAM.....



Bugün Kurban bayramı,(et bayramı değil oldum olası çok kızarım böyle söyleyenlere )
hergünümüz bayram tadında,huzurunda,keyfinde geçsin,
sevdiklerimizle ve ailemizle nice bayramlara kavuşmayı Rabbim hepimize nasip etsin,
bayramı hakkıyla geçiren kullardan olmayı nasip etsin Rabbim,
birliğin,beraberliğin,barışın,sevginin,en önemlisi PAYLAŞMANIN önde olduğu bir bayram geçirmek nasip olsun bizlere,

Bayramlar farlı manevi havanın estiği,huzurla dolduğumuz,
dualarımızn kabul olunduğu mübarek günlerdir,
güleryüzü ve tatlı sohbeti elden bırakmayalım neşe içinde olalım ve bol bol dualaşalım dualarınızda olmak duasıyla ...


Hayırlı bayramlar bayramımız mübarek olsun arkadaşlar,

bayramdan sonra görüşmek üzere
şimdi bayram ziyareti yapma zamanı :))
kendinize çok iyi bakın...

7 Aralık 2008 Pazar

BİZİM EVDE BAYRAM ve DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI

Bugün arefe,bayram için alışverişle,temizliğimizin son rütüşlarıyla,tatlılarımızı,sarmalarımızı,böreklerimizi yapmakla uğraştığımız telaş içinde olduğumuz ,küçük hediyeler aldığımız kısacası koşturup durduğumuz bir gün
arefeye kavuşturan Rabbim hayırlısıyla bizleri bayrama kavuştursun...

En çok bayram sabahlarını severim,babamın camiden ve kabristandan gelmesini (elinde sıcak ekmek ve gazete ile) beklemek,hazırlalıklarla uğraşmak sofrayı kurmak bayram sabahları GRA TAVASI,TAVUK SUYUNA ÇORBA ve BÜRYANI salata eşliğinde yeriz biz sanki bayram olduğunu bunları yerken anlarım,normalde kahvaltıda yemek yemeyi hiç sevmem ama bayram sabahı yemek yemezsek sanki bayramın tadına varamıycam gibi gelir bana alışkanlık olmuş :))


Çok eskiden babannemlerin bahçesinde koca bir masa kurup kahvaltı edermiş annemler
edermiş diyorum çünkü o zamanlar ben birbuçuk yaşındaymışım,amcamlar ve halam bekarmış o zamanlar onlar evlendikten sonra aile iyice büyüdüğü için bu güzel adeti kaldırmış bizimkiler:))

Yedi sekiz sene evveline kadar annenemlerle altlı üstlü oturduğumuz için bayram kahvaltısını beraber ederdik çok severdim o sofraları ve bayramlaşmayı ,şimdi babannemlerle altlı üstlü oturduğumuz için ilk babannemin elini öpmeye gidiyoruz ordan annaneme sonrada karşıya halamlara geçeriz. Halamlarda bütün kuzenler birarada oluruz orda çok keyifli olur çok, bir bayram klasiği olarak ya kurufasulye-pilav ya da nohut- pilav ikilisini halamın harika ötesi turşusu eşliğinde afiyetle yeriz,ablamlara uğrarız sonra (halamın dört kızı varda ) tatlımızı yemeye,birinde tatlı birinde çay en zor olanıysa eve dönüş köprü trafiği malum...
Akşam annaneme tekrar geçeriz,börekler,çörekler,birbirinden güzel yemekler hazır bizi bekler orada...



Eskiden harçlık alırdık,şimdilerde oda kalktı büyümenin zararları :)) baştan aşağıya giyinmekde yok artık çocukken çifter çifter alırdı elbiseleri annem saçımıza kurdelede takardı,elbiseme uygun,özledim ben kurdelemi üç kız kardeş akşam hazırlardık giysilerimi koltuğun üstüne dizer ,misler gibi banyodan sonra huzurla uyurduk,sabahı düşleyerek o zamanlar sanki dahamı keyifkiydi bayramlar hayır,biz keyifliydik çocuktuk galiba ondan her yıl biraz daha olgunlaşmak ve bazı şeylerin farkına iyice varmak değiştiriyor bayramın tadını olsun ama yinede güzel bayramlar...

Bizim ziyaretlerimiz,bize gelenler derken geçer gider bayram geldiği hızla tatlılarla,böreklerle,sarmalarla ve en güzeli muhabbetle geçer,kayıplarla içimiz buruk olsada ,bayram şurunu hissederek maneviyatını tadarak geçer bayramlar,
Uzadımı ne biraz daha çok yazacak şey var bu kadarı yeter sıkmayayım sizi...



Malzameler

1 kase yıldız ya da tel şehriye
5 -6 adet olgun domates
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet ince kıyılmış (ağıza gelmeyecek kadar ince) minik soğan
kırmızı biber,kara biber,tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası


Yapılışı:Domatesler rendelenir ve tencereye alınıp kavrulur,şehriyesi,salçasıda ilave edilip biraz daha kavrulur,baharatları,yağı ve suyuda eklenip kaynayana kadar harlı ateşte, sonra kısık ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.Maydanozu ve naneside eklenir (yeşiller eklendikten sonra fazla kaynamamalı) altı kapatılır.
Sıcak sıcak servis edilir...
Afiyet Olsun:))

NOT: Mevsiminde dondurucuya attığımız ya da konserve yaptığımız domateslerle yapabiliriz bu harika çorbayı, malum şimdiki domatesler sadece şekil ,onları kullanmaktansa salçayla pişirmek daha iyi ...

6 Aralık 2008 Cumartesi

Peygamberimizin Müjdesi...



Peygamberimizin Müjdesi Bir Müslüman samimiyetle kurbanini keserse kiyamet gününde bunun karsiligini kat kat görecektir. Peygamberimiz (sav) bu konuda söyle buyurmaktadir: "Insanoglu Allah nezdinde, kurban gününde kurban kesmekten daha sevgili bir is islememistir. O kurban; kiyamet gününde boynuzlari, postu ve tirnaklari ile gelir. Kurban kaninin Allah nezdinde büyük itibâri vardir. Kan akip yere düsmeden kurban kabule geçer. Kurbani temiz ve hâlis bir kalp ile Allah'a takdim edin" (et-Tâc, III, 209, Tirmizi rivayeti.).


Kurbanin Hikmeti Toplumda zenginler ve orta halliler yaninda, aylarca et yüzü göremiyen yari aç yari tok gezip te durumlarini belli etmeyen onurlu, sahsiyetli yoksullar vardir. Çogu defa bunlar yüzsuyu dökmezler, kimseden bir sey isteyemezler, Iste bu tip yoksullar için Kurban Bayram'i Allah Teâlâ'nin bir ziyafetidir. Bu ilahî ziyafetle yoksullarin da gönülleri alinmis olacak, onlar da toplumdaki refahtan paylarini almis olacaklardir.

Bu da sosyal adaletin yayginlasmasinda ve insanlarimiz arasindaki sevgi baglarinin kuvvetlenmesinde etkili olacaktir.

Ayrica kurban kaninin akitilmasi ile müslümanda kalbî ve ruhî bir huzur da dogacaktir. Bugün bütün Müslümanlar'in kalbi; dostluk, kardeslik, sevgi, saygi, acima, yardimseverlik ve dayanisma duygulari ile dopdoludur.

Bugün, nefretler eriyecek, kinler yok olacak; düsmanliklar, darginliklar sona erecektir. Ana-babalarin, akraba ve dostlarin, komsu ve is arkadaslarinin bayramlari tebrik edilecektir.

Dua edelim ki, Yüce Allah'in rizâsini kazanmak için akitilan kurban kanlari, insanlarimizin kalplerinden küskünlükleri, darginliklari alip götürsün! Yerine sevgi çiçekleri ekilsin! Ne mutlu kurbanlarla beraber kalplerindeki husumet duygularini da kurban ederek ruhlarini temizleyebilenlere!

4 Aralık 2008 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI PIRASA ve BEN GELDİM....

En sonunda geldim,pc yoğunbakımdan çıktı terslikler peşimizi bırakmadı ama bir ayın sonunda burdayım,hepinizi çok özledim yokluğumda yorumlarını bırakan bütün arkadaşlarıma ve sayfamı boş bırakmayan canım arkadaşım papatya prensese çok teşekkür ediyorum...
Diyetime gelince prensele benim diyetim paralel gidiyor,aynı liste üzerinde yol alıyoruz ikimizde son konrolümüzde oldu herşey şimdilik süper 1 ayda vermem gereken normal olan kiloyu verdim Allah inşallah devamını nasip etsin hepimize katkısı olan herkese çok teşekkür ederim...
kaç kilo verdiğimi sonlandığında söyleyeceğim biraz merak edin bakalım ... Malzemeler
1 kilo pırasa
3 adet havuç
2 orta boy soğan
1/2 bardak zeytinyağı
1 kaşık tuz
2 kaşık tozşeker
1 çay bardağı pirinç

Yapılışı:Pırasalar yıkanıp doğranır,havuçlarda yıkanır ve doğranır,soğanlarımızıda ince ince kıyıp sırasıyla havuç,soğan ve pırasa tancereye alınır ve zeytinyağı,tuzu ve şekeri ilave edilerek kaynayana kadar harlı ateşte,kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.Pırasalar biraz yumuşayınca pirinci ilave edilir ve pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.Tencerede soğumaya bırakılır ve servis kasesine alınarak soğul olarak limon eşliğinde servis edilir ...

Afiyet Olsun
NOT:Bu aralar pişirdiğim pırasa pirinçsiz,şekersiz ve bir kaşık yağlı ama çok lezzetli