7 Ağustos 2009 Cuma

LAHANA SARMASI

Benim en sevdiğim tatlardandır sarma:)bayılarak yapar yerim.Sıkılmadan bir hafta yiyebilirim arkadaşlar o kadar severim.Yapalı çok oldu ama paylaşmak için bu kadar bekledi arşivde neyse sonuçta lahana sarmam karşınızda:)
buyrun tarifimle başbaşasınız;



Malzemeler

1 adet orta boy lahana
300 gr kıyma
2 yemek kaşığı domates + biber salçası
3 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı pirinç
2 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1/4 demet incecik kıyılmış maydanoz
2 çay kaşığı kırmızı biber
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

Yapılışı:Bir kabın içine kıyma alınır,ince ince kıyılmış soğan,salça,maydanoz,baharatlar,pirinç ilave edilir ve iyice yoğurulur.Bir tencerenin içi su ile doldurulur,içine biraz tuz atılır kaynayan suda lahana yaprakları (her yaprak içim 40 saniye ile 1 dk kadar,fazla haşlarsak sarmalarımızı saramayız lahana yaprakları parçalanır ) haşlanır,soğuduktan sonra birkaç lahana yaprağı tenceremizin altına yerleştirilir,yaprakların büyüklüğüne göre bazılarını ikiye ya da üçe(Bıçak ile yaprakların orta sert kısmını kesip çıkarın ve bu kısımları, yemegin dibinin tutmaması için tencerenin dibine yan yana dizin ) kesin.Yaprağın ince kısmına iç malzemeden koyun,önce üst kısmı asağıya dogru katlayın,sonra iki yanları kapatın ve asağıya dogru sarın.Sardığınız sarmaları tencerenin içine yan yana dizin,Arada boşluk bırakmayın.
Pişerken sarmaların açılmasını önlemek için üzerini pasta tabağı ile kapatın, Sarmaların üzerini örtecek kadar suyun içine domates salçasını,limon suyunu,sirkeyi,tuzu ve yağını koyun, karıştırıp tencerenin kenarından içine boşaltın,kısık ateşte 30 - 40 dakika kadar pişirin,arada suyunu çekip çekmediğini kontrol edin,gerekirse az miktar daha sıcak su ilave edin ( pirinçler yumuşayana kadar pişmeli sarmalarımız )
Lahana Sarması piştikten sonra üzerindeki tabağı çatal yardımı ile kenardan kaldırıp alın,tencerenin kapağını kapatın, 5 - 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra
sıcak sıcak servis yapın...

Afiyet olsun :))

9 yorum:

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Dolmanın her çeşidini sorgusuz sualsiz yiyebilirim ama Lahana ayrı bir lezzet. Ellerine sağlık...

dünya dedi ki...

ekşilisini daha önce denememiştim , tarifinle deneyecem ellerine sağlık

Limonlu Kek dedi ki...

Aysulatım ben de çok severim, hemi de 1 hafta da yiyebilirim lahana sarmalarını aynı senin gibi canım. Ağzının tadını biliyorsun :) Afiyet şeker olsun canım, sevgiler...

makbule dedi ki...

canım ellerine sağlık bayadır tadamadım bende lahana sarmasını malum iki kişi için koca lahanayı ziyan etmek istemedim annem süper yapar senin sarmalarda çok lezizdir eminim bu arada karadenizi ilk fırsatta görmelisin bencede. harikaydı gerçekten yorumun için saol sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Bayılırım bayılırım ellerine sağlık sultanım bak ağzımın suyu akı hımm üzerinede bol limon suyu off:)))

Unknown dedi ki...

Öyle uzun zamandır yemedimki inan çok canım çekti.eşim sevmediği için bende yapmıyorum.yoğurtlu süper olur.
ellerine sağlık
öpüyorum.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

En cok sevdigim yemeklerden biridir bu biliyormusun? Yaninda birde yogurt oldummu aah degme keyfime!! ellerine saglik...

hdidem95 dedi ki...

bende çok severim helede zeytinyağlısına:)) ellerine sağlık canım sevgiler

TAZE NANE dedi ki...

Bu mükemmel lezzetel balıklama atlarım.
Sevgiler canım.