12 Ekim 2010 Salı

Kış Hazırlıkları 3 (Tarhana)

Kış hazırlıklarının en önemlisi tarhana yapımı,bizim evde tarhana çorbası pek sevilir kışın olsada içsek diye aranır,bu sene yapımında biraz geçiksekde şükür ki yapabildik.Aslında kırmızı biberin ve domatesin bol zamanında Ağustos sonu Eylül başı gibi yapılıp kurutulması gerekir:) lakin bizimki Şuan kurumakta olsun geç olsunda güç olmasın diyor ve nefis tarhanamızın tarifiyle sizleri başbaşa bırakıyorum;


Malzemeler
1.5 kilo etli kırmızı biber
1 kilo olgun armut tipi domates
1 kilo kurusoğan
1.5 kilo yoğurt
1'er demet nane,dereotu,maydanoz
1 avuç kaya tuzu
7 kilo un

Biberler,domatesler ve soğanlar güzelce yıkanır ayıklanır ve doğranır.Tencereye alınıp suyla iyice yumuşayana kadar pişirilir.Kaya tuzuda eklenir robottan geçirilerek pürüzsüz bir kıvama getirilir.Soğuyunca karıştırma kabına alınır.Üzerine temizlenmiş ve iri iri kıyılmış (saplarıda dahil) otlar eklenir,yoğurdu da ilave edip iyice karıştırılır üstü örtülü şekilde iki üç gün oda ısısında ekşitilir.

Ardından büyük bir yoğurma kabına karışım alınır aldığı kadar un ilavesiyle güzel ele yapışmayacak bir hamur yoğurulur.Üstü örtülür bir gün bekletilir ertesi gün tekrar un ilavesiyle yoğurulur yine bir gün bekletilir.Bu bekletme işlemi artık hamur un ilavesiz yoğuruluncaya kadar tekrarlanır.En az 4 - 5 gün :)
Güneş alan açık bir yerde masanın üstüne temiz bir bez serilir.Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopartılır ve bezin üzerine serilir.Bir iki saat sonra hamurlar ters düz edilir.Ardından ufalana bildiği kadar elle ufalanır ve bir gece kurutulur.

Ertesi gün kuruyan hamurlar mutfak robotundan geçirilir.Çekilen tarhana güneş gören bir yerde , temiz bir bez üzerine alınarak en az bir gün dinlendirilir.

Daha sonra havalandırmaya müsaid bir odada masanın üzerine temiz bir bez serilir ve tarhana bezin üzerinde en az bir hafta on gün iyice kuruyana nemini kaybedene kadar kurutulur.Bez torbalara ya da cam kavanozlara doldurularak serin bir yerde muhafaza edilir.
Afiyet olsun...

Sırada beyaz tarhana var :)

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Ne güzel olur,soğuk kış akşamlarında,sıcacık tarhana çorbası..Nasıl severim bol nane ile yapılmışını..Ellerine sağlık,çok güzel olmuş belli ki..Güle güle,sağlıkla yemek nasip olsun inşallah..sevgilerimle..

Saliha dedi ki...

maşallah yaaa..bız bu sene yapamadık etraftan otlanacagız:)) gecen senelerde az robot feda edılmedı tarhana aşkı ıcın:))
sevgıler....

www.sendepisir.com dedi ki...

Tarhana yapmaya bayılırım ama bu yıl yoğunluktan yapamadım. Sağlıkla tüketirsiniz inşallah
www.sendepişir.com

Unknown dedi ki...

Ablasının can yoldaşı iyiki varsın
yokluğunu acayip hissediyorum:))Dün
akşam yine çok kabardım gidemedim:(
Tarhana misler gibi olmuş soğuklar
da misler gibi için inşallah.Koca
man kocaman öpüyor ve Aykızımı çokkkkkkk seviyorum...

tub@ dedi ki...

tevafukun bu kadarına hayret ama :)

nete girdim tarhana tariflerine bi bakayım dedim..hiçbiri içime sinmedi annemi arıyacaktım tam bi baktım hemde tam bizim yaptığımız usulde yapıp bi de resimlemişsin sultanım :)

ellerine sağlık inşallah bir gün içmek nasip olur :))

öpüyorum, dua ile...

Gülcan dedi ki...

banada yengem verdi sağolsun.ben çok severim.ellerinize sağlık.

!!! Şekerperisi !!! dedi ki...

çorbalar aşkına benimde 1- 2 gün içinde geliyor tarhanam ne çok özlemişim :)
aşamalarını hiç görmemiştim detaylı, eline sağlık canım bayağı meşakkatli bir iş yoğur beklet kurut falan süper ama, kokusu geldi burnuma misler gibi
sevgiler aysultancım..

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Aysultanım benim de en sevdiğim çorbadır tarhana..O emeği, verilen zahmeti yansıtır tadı..
Ellerinize sağlık:).
Bu arada ben de tarhana kururken tarhananın üzerine az çizmedim kalpler, kelebekler:)).
Sevgilerimle...
aslı

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

Rabbim kimsenin sofrasından bir tas sıcak çorbayı eksik etmesin.
ellerine sağlık canım tarhana çorbası çorbaların kralıdır.Krallara layık bir tarhana olmuş. selamaetle kalın.

Lila ve Mor dedi ki...

canım bereketli olsun keyifli günlerde inş. ben bu aralar ugraşamıycam sanırım kuru tarafından bi kaç kaşık arakladım helal edersin artık :)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bizimkiler beyaz tarhana yapar. Ve bilirsinki ben bu çorbayı sadece hastalıktan kırılırken içerim:)

ğız tadıyla yemek nasip olsun inşallah canım.

Mutfak Havlusu dedi ki...

ooo hamarat insanın hali nice olur!
:)