13 Nisan 2010 Salı

EKŞİMİKLİ BİBER (Süzme yoğurt ve süt lorlu etli biber)



Biberler alıntıdır




Biberler alıntıdır


Bugün sizlerle yöresel lezzetimiz olan nefis bir kahvaltılık aparatif tarifi paylaşıyorum.Süt loru süzme yoğurt ve etli pazarda elazığ biberi diye satılan sarı dolmalık biberlerden (benim biberlerim renk olarak bu kadar sarı değil çarlistonun sarısı gibi rengi var çektiğimde fotosunu eklerim ) ya da etli çarlistondan hazırlanan denemeye değer bir lezzet :) Bu yazımda ve burda bahsetmiştim tarifini yazmak bugüne kısmetmiş :)
Biz ArnavutlarKahvaltılarda beş çaylarında hamur kızartmasının ya da taze ekmeğin yanında iftarlarda kahvaltılık çeşidi olarak severek yiyoruz bakalım sizlerde sevecekmisiniz?
Özelliği biberlerin ağza çıtır çıtır gelmesinden kaynaklanıyor biberler erimemeli...
Buyrun tarfime ;




Malzemeler
750 gr süzme yoğurt
500 gr süt loru
1 kilo sarı dolmalık biber ya da etli çarliston biber
tuz


Yapılışı:Dolmalık biber kullanacaksak içlerini temizleyip tuzlayarak ters çevrilir ve suyunu salması için bir gece bekletilir. Sabahleyin bir kapta süt loru,peynir ve yoğurdun tuzuna göre yeteri kadar tuzu ve süzme yoğurdu karıştırın.Biberleri doldurup cam kavanoza bir kat biber bir kat yoğurtlu karışım olmak üzere dizin.Ağzını sıkıca kapatın.Buzdolabında en az bir hafta dinlendirin.Ardından afiyetle yiyin:)
Benim bu sefer kullandığım gibi çarliston biber kullanıcaksanız biberleri doğrayıp tuzlayın ve bir gece bekletin.Sabah suyunu süzüp , bir kapta süt loru,peynir ve yoğurdun tuzuna göre yeteri kadar tuzu ve süzme yoğurdu karıştırın.Biberleri ekleyin .Ardından buzdolabında bir gün bekletin (ara ara karıştırırak üstü örtülü bir şekilde ) ertesi gün kavanoza doldurup bir hafta dinlendirdikten sonra afiyetle yiyin:)


Afiyet Olsun...


NOT:Dinlenme sürecinde çarliston biberlerin rengi yeşilden sarıya dönecek,sarı biberlerse daha bir sararacak yani renkleri değiştiği zaman olmuş demektir.Bir haftada yaklaşık olarak yenecek kıvama geliyor.Adı gibi ekşimtrak bir lezzet bu yüzden de iştah açıyor:) ekşi severler denesin:)

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Sultanım harika bir görüntü lorla biber eminim harika bir lezzettir ellerine sağlık kocaman kocaman öpü
yorum...

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerine sağlık denemek lazım.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bacımmm değişik bir tarifmiş sahiden,denemek lazım
ellerine kollarına sağlıkkk
öpüyorummmmm

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

farklı bir sunum olmuş ellerine sağlık selamlar

Gönülünce dedi ki...

Uzun zaman önce izmit'teki arnavut komşularımızda yemiştim...Harika bir lezzet gerçekten...Nefiss olmuş ellerine sağlık canım...
Sıcacıkkk sevgilerrr...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sevgili ay sultan,
nazik temennilerine çokk teşekkür ederim..
sevgiler, güzellikler..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

o kadar önüme konur bu lezzet ama bir kere tatmadım niyeyse:)))

ellerine sağlık canım.

tub@ dedi ki...

ellerine sağlık Sultan'ım :)


ben gelsem bana da yaparmısınnnn??


muckk

Sevil Şahin dedi ki...

Ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
sevgiler

ozguluntarifleri dedi ki...

Sultanim tarifin ne guzel cok hosuma gitti
ama sut ksmigini biraz zor bulurum sadece yogurt koysam olurmu hemen denemek istiyorum.
ellerine saglik canim.
cok opuyor sevgilerimi gonderiyorum.

hdidem95 dedi ki...

aysultanım ne güzel bir tarif ellerine sağlık bitanem öptüm sevgiler

TAZE NANE dedi ki...

Ben harika bir lezzet görüyorum orada.
Sevgiler canım.

Unknown dedi ki...

Bizde yaparız lorlu biberden kahvaltıda yemeyi çok severim.
ellerine sağlık canım benim
nasıl canım çekti
öpüyorum.

ipek dedi ki...

Ben de hiç yemeyenlerdenim. Ama çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

Aysultan... dedi ki...

Hepinize güzel yorumlarınzı için çok teşekkür ederim :)
Özgül ablacım süt loru bulamıyorsan bimdan muratbey lor peyniride alabilirsin.Süzme yoğurtla karıştırıp kullanırsın:)) denemek istemene çok sevindim,anca cevaplayabildim kusuruma bakma.

Adsız dedi ki...

Benim arnavut arkadaslarim da bu lezzetli tarifi yapiyorlar, yalniz onlar sadece süzme yogurt kullaniyorlar. Benim de cok sevdigim bir lezzet.
Elklerinize saglik. Sevgiler.