4 Nisan 2010 Pazar

KURU PATLICAN & KURU BİBER DOLMASI

Eskilerden (05.05.2008) bir tarif güncellemesiyle karşınızdayım baktım kenarda kalmış bu nefis dolmalar tekrar paylaşmak istedim.Son üç gündür biraz yoğunum bu hafta formuma kavuşurum inşallah herkese iyi pazarlar dilerim :)))
Buyrun kuru dolma tarfimle başbaşasınız;



Malzemeler:
1 dizi kuru biber
1 dizi kuru patlıcan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 kilo kuru soğan ince kıyılmış (10 -12 adet)
3-4 su bardağı pirinç
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
karabiber,nane,pul biber,kuru nane (ağız tadınıza göre ayarlayın)
tuz
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
biraz tarçın (1 yemek kaşığı kadar)
istediğiniz kadar kuş üzümü ve dolmalık fıstık (ağız tadınıza göre ayarlayın,isterseniz koymayabilirsiniz)
1/2 limon suyu



Yapılışı:Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın içine biraz tuz atın,
patlıcanları ipi ile beraber dizi halinde yavaşça suya bırakın kaynama tekrar basladiginda 3-5 dakika daha patlıcanları kaynatın ve süzgeçe alın üzerine soğuk su gezdirin... İşlemi biberler içinde tekrarlayın yalnız biberleri 2 -3 dk kaynatın (erimesinler)

Tenceremize zeytinyağımızı ve soğanlarımızı alalım biraz kavuralım,daha sonra pirincini,naneyi,karabiberi,tuzu,şekeri,pul biberi,dereotunu ve maydanozlarımızı da ilave edip beş dakika daha kavuralım.ayrı bir yerde dolmalık fıstığımızı pempeleşene kadar kavuralım ve harcımızın içine ekleyelim,kuşüzümünü, tarçınını ,salçalarını da ilave edip beş dakika daha kavuralım ve içine bir çay bardağı su ilave edelim suyunu çekene kadar pişirelim ve kenara alalım kendine gelmesi için 10-15 dk kadar dinlendirelim,

Patlıcanları bir kaşık yardımıyla yarısından biraz fazla doldurun (çok sıkı sıkı doldurmamaya özen gösterin,sıkı doldurursanız pirinçler dolmanın içinden fışkırabilir)
biberleride aynı şekilde doldurun isterseniz üstlerine domatesten kapak yapabilirsiniz,tenceremize dolmalarımızı dik şekilde yerleştirelim,dizme işlemi bitince 3 bardak ılık suyumuzu ve limon suyumuzu ilave edelim,biraz zeytinyağı ilave edelim kaynayınca altını kısıp 30 dk kadar pişirelim (ayrı tencerelerde pişirelim ki tatları ve kokuları birbirlerine karışmasın)

Afiyet olsun !!!

Soğuduktan sonra servis edelim gerçi ılık ılık da çok güzel yeniliyor,nefis oluyor bence hala denemediyseniz deneyin derim ...

6 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ellerinize sağlık cicişlerim:)
Muhabbetimizin baki olması dualarımla..

Adsız dedi ki...

Aysultancım nefis bir tarif olmuş, bizim burda da patlıcan biber çok kuruturlar, bu sefer senin tarifine göre yapacagım...:) ellerine sağlık....

Adsız dedi ki...

Ne zamandan beri yapmamaıştık, iyiki sayfana gelip gördüm, dolmayada bayılırım..:))
Ellerine sağlık..

Tahire...( Kız kulesi ) dedi ki...

annemin favori yemeği diyebilirim bayılır kuru dolmalara:) çok enfes görünüyor canım ellerine sağlık..

makbule dedi ki...

sultanım merhabalar nasılsın bu aralar blogumla ilgilenemiyorum bi slm vereyim dedim bu arada dolmalar enfes görünüyor ilk fırsatta deniycem iyiki güncelledin :)

TAZE NANE dedi ki...

Nasılda güzel görünüyorlar.
Ellerine sağlık mis gibi olmuş.
Sevgiler.