4 Ocak 2008 Cuma

KIŞ MEVSİMİ VE SAĞLIĞIMIZ İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER...

KIŞ MEVSİMİ VE SAĞLIĞIMIZ
Havalar soğudu,yeniden günlerin kısalıp gecelerin uzadığı,güneşin kendini daha az hissettirdiği soğuk havanın hakimiyetinde olan mevsime 'kışa girdik '.Enfeksiyonlara karşı direncimizi güçlendirmek gerek bunu da sağlıklı bir beslenmeyle yapabiliriz.


Güneşin yüzünü daha az gösterdiği bu aylarda , güneşsizliğe bağlı olarak D vitamini ihtiyacına dikkat etmek gerekiyor. Güneşin dik açılarda vurduğu özellikle öğle saatlerinde 20-25 dakika kadar açık havada güneşin enerjisini almak D vitamini ihtiyacımızı karşılamamızı sağlar.Balık bize D vitamini sağladığından tercih edilmesi gereken önemli bir besin olarak bize yardım eder.

Özellikle grip ve nezle hastalıklarından korunmak , savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir.İşte bu sebeple sebzeler ve meyvelere ağırlık vermeliyiz. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana , brokoli , Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler ( maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir. Meyve sularından çok meyveyi direkt yemek C Vitamininden daha fazla yararlanmamızı sağlar.

Salata ve sebze yemeklerini ana öğünlerimizde mutlaka bulundurmalı, günde 2-3 porsiyon mevsim meyvelerinden tüketmeye özen göstermeliyiz.Sebze yemeklerini pişirirken C vitamini kaybını azaltmak için , sebzeleri önce yıkayıp sonra doğramak , büyük parçalar halinde doğramak, haşlama sularını dökmemek , düdüklü tencerede pişirmek ,taze olarak tüketmek gerekir.

Magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklık sistemimizde etkili minerallerdir. Magnezyum ve çinko buğdayın embriyo kısmında bol miktarda bulunur bu yüzden beslenmemizde tam tane ekmeklerini tercih etmek , Çinko ve selenyumu bol içerdiği için balığa soframızda sıkça yer vermek , yağlı tohumlar ( fındık, ceviz)zenginliği açısından beslenmemizde yer almalıdır.

Yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın da ihmal etmemiz gerekir , su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir . Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamalıyız .

Soğuk hava nedeniyle kışın tercih ettiğimiz içecekler genelde sıcak içeceklerdir , sıcak içecek olarak çay ve kahve yerine bitki çaylarını tercih edebiliriz. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için , rezene gaz sorunlarına iyi geldiği için ve su ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olduğu için bunları tercih edebiliriz.

Hiç yorum yok: