12 Ekim 2009 Pazartesi

Kıymalı & Patatesli Arnavut Böreği (Yapım Aşamalı )

Arnavut böreğine bayılıyorum.Annemle sık sık açarız.Kendi başıma da rahatlıkla yapmayı becersemde annemle yapınca daha bir güvenli (lezzetli ) oluyor sanki:)
Anne eli değmiş oluyor tabii :) Sizinle Pırasalı Arnavut böreği tarifimi paylaşmıştım.
Tarif aynı aslında,tek fark bu sefer yapım aşamalarıyla birlikte tarifimi paylaşacak olmam.
Fazla söze gerek yok.Herşey ortada :)
Buyrun tarifimle başbaşasınız;



Malzemeler:
1 kilo un
1-2 tatlı kaşığı tuz
1-2 bardak oda sıcaklığında su
1 kase sıvı yağ



içi için;
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet büyük boy patates
200 gr kıyma
tuz,pul biber,



Yapılışı: Un,su ve tuzla güzel bir hamur yoğuruyoruz.su miktarını hamurun kıvamına göre ayarlıyoruz yumuşak bir hamur olucak.Hamurumuzu mandalina büyüklüğünde 19 bezeye ayırıyoruz ve 10 - 15 dk dinlendiriyoruz .
Un yardımıyla bezelerimizi pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz 5 - 10 dk dinlendiriyoruz.Üç adet açılmış hamuru aralarını yağlayarak üst üste koyuyoruz. ( bu şekilde üç parça hamurumuz olacak) Kalan bezeleride beşer beşer yağlayarak üst üste koyuyoruz ( böylede iki ayrı parça hamurumuz olacak).
Diğer tarafta soğanları ince ince kıyıyoruz ,az sıvıyağ ilavesiyle kavuruyoruz .Kıymayı ekleyip bir iki çeviriyoruz.Küçük küçük doğranmış patatteslerimizi ilave (ederek kıyma kavrulana kadar) kavuruyoruz. Pişen harcın altını kapatıp,soğumaya alıyoruz.
Yağladığımız beşli bezeyi elimizle açarak büyütüyoruz. Yağlanmış fırın tepsimize seriyoruz.Bolca sıvıyağ sürüyoruz.Biraz harcımızdan koyuyoruz. Yağlanmış üçlü bezeyi de elimizle açıp diğer yufkanın üstüne seriyoruz.Bolca sıvıyağ sürüyoruz.Biraz harcımızdan serpiyoruz. Bütün hamurumuz bitene kadar işlemi tekrar ediyoruz. Son olarak üzerine sıvıyağ sürüyoruz .Kızgın fırında böreğimizi üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun...


Not 1: Her kata iç harcından koyma sebebimiz; sadece ara kata (ortaya) koyduğumuzda diğer katların çok boş kalması.Böyle harcımız ağıza daha çok geliyor:)

Not 2:Mutlaka denemesi gereken bir börek:)
Açma börek gibisi yok :)

Hayırlı haftalar...







14 yorum:

TAZE NANE dedi ki...

Lezzetin güzelliğine bak. Nasılda harika görünüyor canım. Şimdi bana yollar iştahla nasıl yerim.
Sevgiler.

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Ellerinize sağlık, harika bir börek, hem de el açması. Afiyetler olsun. Sevgiler.

mutfaktakizaman dedi ki...

zahmetli ama bir okadarda lezzetliye benziyor ellerinize saglik canimm...
sevgiler

Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...

ellerine saglık sultanım bı cesaret bende denesemmı dıyom ama:(du bakalım belkı yapıp anneme gotururum herkata konmasıda guzel:)ıyıkı fotolamıssı ya...cok sagol....

Betül dedi ki...

Yanina birde çay olsa ne güzel gider simdi :))
Ellerine saglik.. nefis olmus..

Baharcicegi dedi ki...

elde acilna böregin tadi baska bir lezzetli olur,ugrastirmis ama degmistir yerken böregi,eline saglik sultanim

eldivenlerim dedi ki...

hiç tadmadım ama çok ama çook lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

meliha dedi ki...

Off offf birde kıymalı,patatesli yanınada bir bardak çay başkada birşey istemem.
anneciğininde,seninde ellerine sağlık canım
öpüyorum.

DUSBAHCESI dedi ki...

yapmasi cok zormus:) Ben beceremem bu tur hamur islerini:) Hollandaya bir tabak gondersen olmazmi?

Tijen dedi ki...

Börek dendi mi heyecanım artıverir. Biz Türkler neden bu kadar severiz böreği bilmem ki!

pembe tatlar dedi ki...

Bittimi:((
Ben bu ezzeti nasıl kaçırdım ya...
Ellerine sağlık sultanım gerçekten harika bir lezzeete benziyor....

Canan dedi ki...

Sultan'ım ne kadar lezzetli görünüyor. Eeee tabi işin içine anneler girince daha bir tatlı olur herşey. Anneciğinin de senin de elleriniz dert görmesin. Şekercim seni hemen bağlantılarıma eklemek istiyorum.

Muhabbetlerimi gönderdim,
Canan

Mutfak Havlusu dedi ki...

üfff ya yapımını geçtim ben hazırını alsam sendne yesem şöyel yorgunluğada iyi gider şöyle yoğurtla nefis!
:((
ellerine sağlık!
:)

TAZE NANE dedi ki...

Mutlu günler canım.