4 Ekim 2009 Pazar

PEPEÇURA

Pepeçura genelde Karadeniz yöresinde yapılan bir tatlı türüdür.Yengem çok güzel yapar.Tadından çok rengine hayran olduğum bir tatlı, mükemmel rengi yakalamak için; denemeye değer :) Ben mısır ununu muhallebi tarzı bu tatlının içine pekyakıştıramıyorum.Tatlının özelliğiyse mısır unuyla yapılması,bu yüzden pek yiyemiyorum.Nedense mısır ununu çok sevdiğim halde tatlının içinde ağzıma gelmesi beni rahatsız ediyor.Sizde benim gibiyseniz buğday unuyla yapın tabi o zaman pepeçura değil kokulu üzümlü muhallebi yapmış olursunuz...

Buyrun yenğemin tarifiyle başbaşasınız; (yaptığımda muhallebimi paylaşıcağım sizlerle...)

Malzemeler

2 kilo siyah kokulu üzüm + 1 bardak su
Yarım kaseden biraz fazla mısır unu
1/4 kase un
2 su bardağı toz şeker (daha tatlı ya da tatsız yapabilirsiniz)

Yapılışı:Üzümleri yıkayıp bir bardak suyla beraber tencereye alın . Üzümler parçalanana kadar ocakta iyice pişirin.Temiz bir tülbentten ya da kevgirden geçirin.Süzdüğünüz üzüm suyunu tekrar tencereye alın.Mısır unu, un ve tozşekerini ilave edip karıştırarak kaynatın. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. (kıvamını kendinize göre ayarlayın, sulu olmuşsa isterseniz biraz daha un ilave edebilirsiniz.) Altını kapatıp, kaselere paylaştırın. Buzdolabına iyice soğuduktan sonra servis yapın...

Afiyet Olsun

11 yorum:

eyerhagu dedi ki...

canım ablacım ellerine sağlık nefis görünüyor bende çok severim bu tadı sevgilerimle

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

canımmmmm naber,nasılsın:)))
3 gün oldu döneli ancak ziyaretlere başladım:)))çok özledim hepinizi çoook:)

ben hiç pepeçura yemedimmmmm:((((
nefis görünüyor ,benim içinde ye bir kaç kase dermişim:)
öpüyorum sultanımmmmm

e.esma.albayrak dedi ki...

ımm cok yapılır bizde rizede meşhurdur
ellerine sağlık..

Pembe Tatlar dedi ki...

Sultanım daha önce duymuştum hımm yapanında yayınlayanında ellerine sağlık...

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Anne baba samsunlu olunca karadeniz müziklerine de yemeklerine de ilgi kaçınılmaz bende ama bizim evde karalahana çorbası dışında pek karadeniz yemeği bilinmez. Ben evlendiken sonra oğluşum sevdiği için muhlama öğrendim :) Çarşamba akşamı Davut Güloğlu Aydos Orman Park'da çekimi yapılan canlı yayında bahsetmişti bu tatlıdan ama ne bahsetmek :) O günden beri aklımdadır. Şimdi görünce yengenin kapısında yatasım geldi :) Kısmet, belki nasip olur...

Unknown dedi ki...

Hiç yemedim sanki bende senin gibi mısır unuyla pek sevemezmişim gibi geliyor.ama yinede denemeye değer.
ellerine sağlık canım
öpüyorum.

makbule dedi ki...

Bana bu renkte tatlı oldumu kakaolu yada direk çikolatalı olucak. ben deniz üzüm yemediğim için deneyemeyeceği :) Biraz meyve yemez bi tipim ben deniz :)
ellerine sağlık sevgiler

fatosun mutfagından... dedi ki...

hiç yemedim ama gerçekten harika bir rengi var..yengenin ellerine sağlık..enfes görünüyor..sevgiler

Hansa dedi ki...

Aysultanım bizim komşu vardı pepeçura yapardı ama ben pek hoşlaşmazdım...Mısır unundan değilde üzümünden...
eminim buda meraklısına güzeldir eline sağlık yapanın.
sevgiler.

rumma dedi ki...

Merhaba ..

Bende denedim de rengi pembe oldu mısır unu yerine mısır nişastası koydum, dediğiniz gibi pepeçuradan ziyade üzüm peltesi oldu..:(

ellerinize sağlık sevgiler

hdidem95 dedi ki...

canım ya ne güzel bir tatlı vallahi denemek lazım ellerine sağlık öptüm sevgiler