5 Ekim 2008 Pazar

GÜZEL AHLAK ve GÜZEL AHLAKLI OLMANIN OLMANIN ALAMETLERİ ,TURP SALATASI

Evet iyi bir müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak gerekir.Ancak bununla dünya ve ahiret saadeti elde edilir.
Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur.
Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)
İyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir.
Güzel ahlaka sahip kimselere gıpta etmek, onlar gibi olmaya gayret etmek gerekir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Nimete kavuşmuş olanlardan, tevazu gösterene ve kendini hep kusurlu bilene, helalden kazanıp, hayırlı yerde sarf edene, fıkıh bilgileri ile hikmeti [tasavvufu] birleştirene, helale harama dikkat edene, fakirlere acıyana, işlerini Allah rızası için yapana, huyu güzel olana, kimseye kötülük yapmayana, ilmi ile amel edene ve malının fazlasını dağıtıp, lafının fazlasını saklayana müjdeler olsun.) [Taberani]
Güzel ahlaklı olmanın alameti şunlardır
İnsaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, suizandan [kötü zandan] kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetçi olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarıyla meşgul olmak,
kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup, herkesle yumuşak konuşmaktır.Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır.
Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme! Hep faydalı iş yap, az da olsa zararlı iş yapma! Lüzumsuz dolaşma, boş yere gülme, hiç kimseyi kusurundan dolayı ayıplama, günahların için ağla!)Büyüklerden Ebu Osman El-Hayri’yi ziyafete davet ettiler.
Davet yerine vardığı zaman kendine (Kusura bakma, çok insan geldi seni kabul edemeyeceğiz) dediler. Az gidince tekrar çağırdılar. Gelince tekrar, kabul edemeyeceklerini bildirdiler.
Böyle birkaç defa çağırıp geri döndürdükten sonra (Biz seni denemek için bunu yaptık. Gerçekten güzel ahlaklıymışsın) dediler. Cevabında buyurdu ki: (Bu ahlak o kadar güzel midir? Bir köpeği de çağırsanız gelir, kovsanız gider)
Malzemeler


3 adet turp

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı acı pulbiber

1 çay kaşığı tuz



Yapılışı:Turplarımızı yıkayıp alacalı şekilde kabuklarını kazıyoruz ,tahtanın üzerinde (ne ince ne kalın) orta kararda doğruyoruz ,baharatlarını ve sirkesini ilave edip karıştırıyoruz ve afiyetle yiyiyoruz...

işte miss gibi bir salata acılıl acılı çok severim ben eminim hepiniz yapıyorsunuzdur arkadaşlar....

5 yorum:

Saliha dedi ki...

aysultan neler yazmıi dıye geldım..tam da konuya gelmişim:( rabbım benı ,bızı efendımızın ahlakıyla ahlaklandırsın...sabıra bıle sabredenlerden eylesin.

ellerıne saglık..ayrıca turp yenı dogum yapmış anneler ıcınde cok faydalı..kendımden bılıyorum sütü bereketlendırıyor ve kuvvetlendırıyor..bıraz gaz yapıyor ama olsun cok lezzetli..yarın pazardan alayım bari hatırlattıgın ıcın sagol canım:)
sevgı ve saygılarımla..

Hansa dedi ki...

Yazı çok hoş paylaşım için teşekkürler...


Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

canım eline sağlık,çok leziz görünüyor.turpa bayılırım,salatalarda kullanırım hep,bunu da deneyceğim,sevgilerimle

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

pratik ve leziz bir slata olmuş canım ellerine sağlık..


geçmiş bayramın kutlu olsun hayatım..

Disalce dedi ki...

rabbim hepimize güzel ahlak versin inşallah....canım paylaşımın için Allah razı olsun....çok güzeldi...

turplar harika görünüyor...ellerine sağlık...