4 Ekim 2008 Cumartesi

KARPUZ TURŞUSU




Bu turşuyu Ramazan ayına girmeden hazırlamama rağmen yayımlamak bugüne kısmet oldu (Ramazan'a uyan bir tarif değildi şimdide karpuz bulmak biraz sorun olabilir kelek karpuz bile olur:))
bu tarifi bir blogda da görmüştüm ve çok hoşuma gitmişti bende denemeliyim dedim ve denedim ,sonuç gerçekten müthiş (benimkiler biraz eridiler erimeseler çok daha güzel sonuç elde ederdim sanırım...) Bayramın ardından tatlı değil ekşi birşeylerle döndüm ama çok bekledi sırasını bu turşucuk yazık :))

geçelim turşu tarifimize;
Malzemeler
4- 5 dilim karpuz kabuğu
5- 6 diş sarmısak
2 adet etli kırmızıbiber
2 adet domates
4-5 adet sivribiber
tuz
sirke (miktarı ağza turşu suyunun içinde keskin gelecek şekilde olmalı )
su

Yapılışı:Karpuz kabuklarının yeşil kısımlarını bıçakla soyun ,pembe kısımlarını bir kaşık yardımıyla iyice kazıyarak temizleyin. Kaynamış suyun içine bırakın (5 dk kadar )süzün ve soğuk sudan geçirin ( turşumuzun çabuk olması için ) ,Salatalık dilimler gibi karpuz kabuklarını dilimleyin, tuz ve suyu tenceremizin içine alın ve kaynatın (tuz miktarı ağza baya tuzlu gelecek şekilde olmalı size kalmış klasik her zaman hazırladığınız tuzlu suyunuzu da hazırlayabilirsiniz ...) suyu soğutun.Kavanozun içine bir sıra karpuz kabuğu, aralara dövülmüş sarımsak ,doğranmış biber,doğranmış domates ve bütün sivri biber koyarak dizin kabuklar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.Dolunca üstüne 1 çay bardağı sirkeden bir çaybardağı soğumuş tuzlu sudan ekleyerek kavanozu turşu suyuyla doldurun ,ağzını kapatın ve serin bir yerde bekletin..
Afiyet olsun...

NOT: Ben içine bir küçük kase minik siyah üzüm tanesi koydum çok güzel oldu,sebzeleri doldurduktan sonra en üstüne iri kıyılmış bir iki diş sarmısakda ilave ettim ...
Gerçekten karpuz olduğu hiç belli olmuyor,değişik bir tat...

Denemek isteyenler ölçüleri biraz azaltabilirler gerçekten benimki biraz fazla oldu iki kavanoz kadarcık... (kıyamadım kabuklarıma işe yarasınlar istedim :))

NOT:BU TURŞUYU HERKES YAPABİLİR AMA HERKES İNSAN OLAMAZ,ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BANA BUNU HATIRLATANA .....

2 yorum:

Hansa dedi ki...

Evet bende karpuz turşusunu bir iki kez duydum ama yemedim hiç ...

eline sağlık güzel olmuştur eminim...
sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

turşunun ilk tadına bakan benim benim benim:))
söylenmese arafda kalınır, acaba salatalık turşusu mu yiyorum yoksa ona benzer bişer mi diye:)

ellerine sağlık cicim benim..