22 Mayıs 2009 Cuma

PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ,PIRASA SARMASI,ÜÇ RENKLİ MAKARNA ve SOSYETE MANTISI:):)

Ramazan ayından kalma bu tarifler arşivde yayına çıkacağı günü merakla bekleyeyip duruyordu, bugün yazayım dedim:)

Gülcan yengemin bizim için hazırladığı iftar sofrasından lezzetlere buyrun;

Pırasa Sarması

Malzemeler;
7 -8 adet kalın saplı pırasa
2 adet soğan
2 fincan pirinç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2,5 bardak sıcak su
tuz,pulbiber,karabiber
2 kaşık salça

Yapılışı:Pırasalar boylamasına (15 cm uzunluğunda kesiliyor)bir bıçakla çentik atılıp,katlarına ayrılıyor ve çok az haşlayınıyor.
Pirinci yıkayın,soğanı incecik kıyın, baharatlarını ekleyin,1 kaşık salçasını,1 kaşık yağını ekleyip yoğurun.Açılan pırasa yapraklarının bir ucuna iç harcı koyun muska şeklinde (üçgen şeklinde döndüre döndüre) sarın.tencereye dolmaları dizin,sıcak suyunu,tuzunu ve salçasını katıp üzerina sıvıyağ gezdirin.
Harlı ateşte kaynayana kadar,sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Afiyet olsun:)



PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ
Yumuşacık bir köfte hemde çok lezzetli :)


Malzemeler;
600 gr kıyma
2 soğan
3-4 dilim ekmek
karabiber,tuz,pulbiber,1 kaşık salça

Püresi için;
7 -8 adet patates
1.5 su b. süt
2 çorba kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ
100 gr kaşar peyniri (isteğe bağlı:)
tuz,karabiber

Süslemek içi;
kaşar dilimleri ve domates dilimi

Yapılışı: Karıştırma kabına rendelenmiş soğan, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmekler,tuz,karabiber,pulbiber,1 kaşık salça ilave edilip biraz yoğurulur. Kıyma ilave edilip iyice yoğurulur.

Bu şekilde biraz dinlendirilir.Dinlenmiş köfte harcı yağlanmış tepsiye alınır,güzelce tepsiye yayılır 180 derecelik fırında pişirilir.Püre için haşlanıp ezilmiş patateslere süt,tereyağı(ya da sıvıyağ)ve (istenirse kaşar peyniri ),tuz,karabiber konup iyice karıştırılır.pişmesine yakın köfteler fırından alınıp üzerine püre yayılır.Tekrar fırında 10 dakika pişirilir.her köfte dilimine bir dilim kaşar ve bir dilim domates konur. Kaşarlar eriyene kadar pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.



SOSYETE MANTISI

Ağızlara layık bir sosyete mantısı tavsiye ederim:)


Malzemeler;
1 paket milföy hamuru
sıvıyağ

İçine:
1 küçük kavanoz garnitür
Kuşbuşaşı tavuk eti
1 büyük boy kuru soğan
2 kaşık sıvıyağ
tuz,karabiber,pulbiber

Yapılışı:Milföy hamurlarını altını üstünü unlayarak açabildiğimiz kadar açıyoruz,(karemizi büyütüyoruz)
İç malzemesi için soğan ve sıvıyağı tavaya alıp kavuralım.Tavuğu ilave edelim biraz daha soteleyelim,baharatlarını ve garnitürünü ekleyip suyunu ilave edelim suyunu çekene kadar pişirelim.
açtığımız hamurların ortasına içimizden koyup talaş böreği şekli veriyoruz.Üzerine sıvıyağ ve yumurta sarısı sürüyoruz.Fırında üzeri kızarana kadar pişirdikten sonra sarmısaklı yoğurt hazırlayıp böreklerin üzerine gezdirelim kırmızıbiber sosu hazırlayıp onuda gezdirelim.
Sıcacık servis edelim..


ÜÇ RENKLİ MAKARNA

Malzemeler:

1 paket üç renkli Filiz makarna (ıspanaklı,domatesli,sade...)
3 kaşık sıvıyağ
2 kaşık tereyağı
tuz,pulbiber,

Yapılışı:Makarnaları,bol kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra tencerenin içine sıvıyağı alıp kızdıralım baharatları ve makarnayı ilave edelim karıştıralım.Tereyağıda ekleyip altını kapatalım..

AFİYET OLSUN!

8 yorum:

Papatya Prenses dedi ki...

Yengenin ellerine sağlık ciciş =)

sarı mutfak dedi ki...

hepsi ayrı güzel ellerine sağlık

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Bu lezzetlerin hepsi birbirinden güzel olmuş:).
Özellikle püreli köfte çok pratikmiş.
Yengenin ellerine sağlık.
Sevgileeer:).
aslı

zerrin-misss dedi ki...

canım ay sultan, o tabakta görünen şeylerden biri pırasa dolmasımı. Lakin eğer öyleyse ayıldığım bayıldığım bir lezzettir.
ve kendisine offf offf demek istiyorum. :)

hepsi birbirinden leziz.

sıcacık sevgiler.

Adsız dedi ki...

makarna tarifi cok sasirtici

Adlı:) dedi ki...

Makarna tarifi çok şaşırtıcı mı geldi...
Aksine hiç şaşırmadım ben

pembe tatlar dedi ki...

Emeği geçen herkesinellerine sağlık...
Mutlu hafta sonları:)

Papatya Prenses dedi ki...

Ciciş ne kadar şaşırtıcı tarifler veriyorsun böyle :P:P:P