14 Temmuz 2009 Salı

ARNAVUT PAÇASI

Yöresel tatları yöremin tatlarını pek severim.Pek lezetli yemekleri,tatlıları,hamur işleri olan bir aslım var :)
Bu mutfak kültüründen oldukça keyif alıyorum.Annemin zeytinyağlı,asil ve ağar başlı İstanbul lezzetlerine, Arnavut lezzetleri de eklenince ortaya pek neşeli bir mutfak çıkıyor:)

Söylemesi ayıptır annem harika arnavut böreği, kaymakçina, kahiye (arnavut mantısı), şekerpare (bildiğiniz şekerpare değil arnavut şekerparesi bol tereyağlı un miktarı şeker miktarı farklı biraz yayvanca bol şerbetli ayyy canım istedi), Aliğin, ayvar, büryan,g ra tavası yapar bazılarını tarifi blogumda var bazılarını yok yaptıkça resimleyip yayınlıycam inşallah:)

Bugün de bu lezzetlerden Arnavut paçasını paylaşıcam sizlerle sıcaklardan dolayı iştahınız kapalıysa bence kapanmış iştahınızı açacak bir lezzet..

Ramazanda iftar sofralarımızda olmazsa olmazımızdır. Sofrada yoksa eksikliği hemen anlaşılır. Davet sofralarında baş köşedeki yerini mutlaka alır eğer almamışsa kesenlikle adı anılır.Bana göre herkese birer tabak yaparak pide eşliğinde karın doyurmaya bile yeter:)
Muhallebimsi (buda neyse:)tatları sevenler denesin derim çekinceniz varsa ölçülerini azaltarak yapın ama yapın:)
Buyrun yöremden tarifime;



Malzemeler:
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
4 diş sarımsak
2 su bardağı süt + 1 su bardağı su (kıvamına göre su ilave edebilirsiniz,dikkat edin çok sulu olmasın)
2 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı un
50 gr kıyma ya da ince doğranmış sucuk oda yoksa didilmiş tavuk eti (ben tavuk kıyması kullandım bu sefer)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı acı toz kırmızı biber veya pulbiber
1 yemek kaşığı salça



Yapılışı: Sarımsaklar havanda tuzla dövülür,sirke ilave edilir tencerenin içine alınır.Yumurtası,yoğurdu,unu, koyulduktan sonra süt ve suyumuzu ekleyin.Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak kısık ateşte pişirin (çok koyu olursa su ilavesi yapabilirsiniz). Sıcak sıcak servis tabaklara paylaştırın.
Sucuk,Tavuk, ya da kıyma hangisini tercih ettiyseniz tereyağıyla beraber tavaya alın biraz kavurun.Salçasını ve pulbiberini ekleyin 1 kaşıkta su koyun piştikten sonra tabaklara paylaştırdığınız paçaların üzerine eşit olrak paylaştırın ve kaşıkla üzerine artı yapar gibi kesikler atın (sosu içine çeksin) sıcak sıcak yiyin...

Afiyet olsun ...

Not: Eğer elinizde sucuk,tavuk,kıyma,et yoksa 1 küçük tavaya 2 kaşık salça ,pulbiber ve sıvıyağı karıştırın.
Paçaların üzerine aynı Mantıya sos döker gibi gezdirin :) :) :)

6 yorum:

makbule dedi ki...

canım çok güzel görünüyor çokta leziz olmuştur eminin ellerine sağlık
sitene ulaşmakta sorun yaşıyorum tarifin tamamını okuyamadan sayfa açılamıyor diye bir uyarı çıkıyor ve sayfa kapanıyor. umarım yorumum sana ulaşır sevgiler

İlker Ergin dedi ki...

İnanamıyorum yazanlara..Bloglarda bu yemekleri bilen biri olması çok keyifli.Bende tam bir Arnavut olarak bu paçaya hayranım.Nedense sadece ramazanda bizimde soframızdan eksik olmaz....Ayyy nasıl canım istedi.Tamda hamileyken:(((Hele hele gra tavası ve kaymaçina:)))
Dün gece hiç seyretmediğim halde ve çok geç saatte başladığı halde Yemekteyiz Makedonya'yı izledim.Mest oldum...
Sevgili hemşerim ellerine,yüreğina sağlık.İyiki buldum seni:)))
Sevgilerrrrrr.....

Unknown dedi ki...

Ablam ellerine sağlık yine döktür
müşsün kocaman öpüyorum...

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım paça yazısını okuyunca hayırr dedim ama tarifi okuyunca :))
Gerçekten değişikmiş annenin o muhteşem tariflerini sabırsıklıkla bekliyorum:))
Ellerine sağlık canım..

gülay mutfakta dedi ki...

canım ellerine sağlık.. arnavut çok arkadaşım var. çok lezzetli tatları var.. bir çoğunun tadına baktım.ama bunu daha önce yememiştim denemek istiyorum..inş becerebilirim:)
sevgilerimle..

hdidem95 dedi ki...

canım ne güzel görünüyor ellerine sağlık paçan öyle bir yazmışsınki benim bile canım çekti şekerpareyi:))))ayrıca güzel dileklerin için çok tşkler sevgiler