28 Temmuz 2009 Salı

Hodan (Kaldirik)

Ot sever bir ailede yetiştiğim için,kendimi çok şanslı görüyorum.Annem çocukluğumdan beri sık sık çeşitli otlar toplar ve pişirir bizde afiyetle yeriz:)
Honanı da eski bir ahbablarında yemiş ve bağda bahçede aramaya çıkmıştı,bulmuşmuydu hatırlamıyorum ama bu seafer hodanı kurs arkadaşı Rizeli Fatma abla vermişti.Annem buzluğa atmış sırasını bekliyordu yapmak için,bende gün soframız için pişirdim.Tarifden evvel biraz faydalarından bahsedicem (mübarek ne faydalıymış:) sizlere buyrun önce Hodan otunun faydaları ardından tarifi;


Eski çağlardan beri tüketilen hodan otu (diğer adı ile ıspıt veya kaldirik) kişilerde hoşnut duygular uyandırır, sıkıntıları giderir ve cesaret artırır. Hatta sefere çıkan askerlerin cesaret kazanmaları için üzengilerine hodan otu çiçeği sürülürdü.

Yapılan araştırmaların sonucunda hodan otunun böbreküstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir.

Hodan otu yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içermektedir. Bu nedenle özellikle tuzsuz rejimlerde kullanılan bir bitkidir.
Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Hodan otu rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişmektedir.

Nelere faydası vardır?


- Ter atıcıdır.
- İdrar söktürücüdür.
- Balgamı söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğü gidermede etkilidir.
- Anti-depresif etkilidir.

Hodan otunun kullanım şekilleri:


Sağlık için:
Tuzsuz diyetlerde içeriğinde yüksek miktarda mineral tuzları yaprakları kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı da etkilidir.
Sofrada: Hodan otunun çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır.
Tatlı süslemelerinde : çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabimektedir. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere konulabilir.
Evde: Başka bitkilerin yakınına ekildiği zaman, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.



Malzemeler
1/2 kilo hodan
3 adet ortaboy soğan
tuz,karabiber,kırmızı biber
sıvıyağ

Yapılışı:Hodanlar temizlenip ince doğranarak haşlanır.Soğan incecik kıyılır ve yağda hafif kavrulur.Haşlanan hodanlar süzülür sularını hafif avucumuzda sıktığımız hodanlar soğanlara eklenip kavrulmaya devam edilir.İndirmeye yakın baharatları eklenir kavurmamız hazırdır.
Afiyet Olsun:)

8 yorum:

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Bizde de adı kaldiriktir ve annem çoook sever. E o yaptıkça ben de hayır demem :))

Haydi mutfağa dedi ki...

tadı nefis oluyor.annem bazen yapar.elinize sağlık

Unknown dedi ki...

Hiç yemedim bu otu ama tadını çok merak ettim.inşallah yemek nasip olur.
ellerine sağlık
öpüyorum.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

benim canım otlu pide istiyo. üf yoğurtla bir ne güzel yerim otlu pideyi.:D

yapımda ve yayında emeği geçen tüm cicişlere teşekkürü borç bilirim:P

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ben ilk defa duyuyorum...
Çokta faydalıymış ...
Ellerine sağlık ..

Hansa dedi ki...

canım ya sıcak su mu ne sıcak suyu kız bu yaz gününde şöööyle buz gibi bi havuza atla bence :):)
seninde eline sağlık. şu kaldirik leyyaa abladada vardı acaba bizim memlekette adı ne zira otçul bi millettiz .........
bende öperim..

hdidem95 dedi ki...

hiç bilmiyorum ne değişik ama çok faydalı sanırım buralarda bulamayız ama çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

Adsız dedi ki...

Bu otun sayılan faydalarından ziyade içeriğindeki doymamış yağ asitleri çok faydalıdır. Yağ asidi kompoziyonu bakımından balık yağına yakın zenginliğe sahiptir. 3'lü doymamış bağ içeren linolenik yağ asidi bu bitkide mevcuttur.