Yaz günü soframızdan bir lezzet daha...
Zeytinyağlılar yaz aylarının favorisi,en sık pişen,en çok tüketilen lezztidir.Bence yaz kış farketmez ya dört mevsim bıkmadan yapar,yerim.
Lafı fazla uzatmadan geçiyorum tarifime buyrun;
Malzemeler
1 kilo dolmalık biber ( yaklaşık 25 adet )
10 tane orta boy soğan
1 su bardağı sıvıyağ
2.5 - 3 kupa pilavlık baldo pirinç
3 tatlı kaşığı tuz
3 - 4 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker ( isteğe bağlı olarak:artırılıp,azaltılabilinir)
40 gr kuş üzümü
50 gr dolmalık fıstık
3 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 - 2 çay kaşığı toz tarçın (isteğe bağlı ben bayılırım:)
1 limon suyu
2.5 - 3 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz ve dereotu
Yapılışı:Soğanların kabuklarını soyup yıkadıktan sonra ince ince kıyıyoruz.Sıvıyağı ve soğanları tencereye alıp rengi dönene kadar kavuruyoruz.Üzerine yıkadığımız pirinçleri alıp kavurmaya devam ediyoruz.Toz şekeri,ince kıyılmış maydanoz ve dere otu ,kuru nane,karabiber, limon suyunu ekleyip harcı iki üç dakika daha kavuruyoruz.Ayrı bir yerde dolmalık fıstığımızı pempeleşene kadar kavuruyoruz ve harcımızın içine ekliyoruz,kuşüzümünü, tarçınını ,salçayı da ilave edip beş dakika daha kavuralım, içine bir çay bardağı su ilave edelim suyunu çekene kadar pişirelim.Altını kapatıp soğumaya bırakalım.
Biberlerimizi yıkayıp bir bıçak yardımıyla kapaklar açıyoruz. Soğumuş olan harcımızı biberlere bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.Tencere sırayla dik şekilde diziyoruz. Üzerine 2.5 su bardağı su ekleyip, biraz sıvıyağ ilave ediyoruz. Biberler yumuşayıp pirinç iyice pişene kadar dolmalarımızı pişiriyoruz...
Afiyet Olsun:)
3 yorum:
Diyetimi bozacak tek şey dolmadır...
Ellerine sağlık sultanım nefis gözüküyor canım nasıl çektim hımmm:))
Mutlu hafta sonları
canım güzel yorumun ve kutlaman için çok teşekkür ederim.beni çok mutlu ettin.
dolmalar şahane olmuş.ellerine sağlık canım.çok öpüyorum.sevgilerimle...
evet dört mevsim yemegi ama nedense yaz aylarının aforisi oluyor ellerinize salık.
Yorum Gönder