23 Aralık 2008 Salı

CİPS TAVUK ve ETLİ KARA LAHANA SARMASI


Şevval soframdan iki tarifim;

Cips Tavuk
Malzemeler

1 kilo derisiz baget veya fileto göğüs, ya da kuşbaşı tavuk eti (hangisi varsa:)))
50 gr baharatlı mısır cipsi ya da kahvaltılık mısır gevreği
1 kutu krema
1 yemek kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:Tavuk etleri derilerinden temizlenip,yıkanır.Fırın tepsisinin içine alınır,krema,hardal,baharatlar ilave edilir iyice karıştırılır güzelce (baget ya da göğüs kullanıyorsak sırayla yan yana,kuşbaşı tavuk kullanyorsak ince bir tabaka halinde) tepsinin içine yerleştirilir.Üstleri elimizle ufaladığımız cipslerle kaplanır önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirilir( yaklaşık 30 dk )
Sıcak sıcak afiyetle yenilir...

Etli Kara lahana Sarması
Malzemeler

Yarım kilo iri yapraklı kara lahana
150 gr minicik kıyılmış dana eti ya da kıyma
2 yemek kaşığı domates + biber salçası
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/4 demet incecik kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 diş sarımsak
bir iki parça kemik ( haşlanmış ,(ufak ufak kırılmış olursa daha iyi olur )

Yapılışı:
Et kullanıyorsak az su ile et pişirilir ve bir kabın içine alınır (kıyma kullanıyorsak kıyma alınır) ,ince ince kıyılmış soğan,sarımsak,salçalar,maydanoz,baharatlar,pirinç ilave edilir ve iyice yoğurulur.Bir tencerenin içi su ile doldurulur,içine biraz tuz atılır kaynayan suda lahana yaprakları (her yaprak içim 40 saniye ile 1 dk kadar,fazla haşlarsak sarmalarımızı saramayız lahana yaprakları parçalanır ) haşlanır,soğuduktan sonra birkaç karalahana yaprağı tenceremizin altına yerleştirilir, üzerine önceden haşladığımız kemikler dizilir,yaprakların büyüklüğüne göre bazıları ikiye (Bıçak ile yaprakların orta sert kısmını kesip çıkarın ve bu kısımları, yemegin dibinin tutmaması için tencerenin dibine yan yana dizin ) kesin.Yaprağın ince kısmına iç malzemeden koyun,önce üst kısmı asağıya dogru katlayın,sonra iki yanları kapatın ve asağıya dogru sarın.Sardığınız sarmaları tencerenin içine yan yana dizin,Arada boşluk bırakmayın.
Pişerken sarmaların açılmasını önlemek için üzerini pasta tabağı ile kapatın, Sarmaların üzerini örtecek kadar suyun içine domates salçasını,limon suyunu,tuzunu,yeteri kadar yağını koyun, karıştırıp tencerenin kenarından içine boşaltın,kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin,arada suyunu çekip çekmediğini kontrol edin,gerekirse az miktar daha sıcak su ilave edin ( pirinçler pişene kadar)
Lahana Sarması piştikten sonra üzerindeki tabağı çatal yardımı ile kenardan kaldırıp alın,tencerenin kapağını kapatın, 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra
sıcak sıcak servis yapın...
Afiyet olsun :))

Not:Kemiğin tadı sarmalara geçtiği için süper bir lezzet katıyor, özellikle etli karalahana sarması yapılıyorsa kemik koymanızı şiddetle tavsiye ederim ...

7 yorum:

derya dedi ki...

Canım cips tavuk çok ilgimi çekti ellerine sağlık ilk fırsatta deniycem sevgiler...

Papatya Prenses dedi ki...

en sevdiğim şeydi o sofrada:) cicişimin ellerine sağlık. yine yerim yine isterim =)))))

neslihan dedi ki...

Cipsli tavuk son günlerdeki en favori yemeğim:-) nefis bir tabak dolusu yemek.hepsi çok leziz görünüyor.ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

Zeynep dedi ki...

nefis nefis nefissss görünüyor canım,
ellerine kollarına sağlık
çoook öptüm

Leyya dedi ki...

off offf nasılda güzel omuştur o tavukkk.çıtır çıtır..bayılıyorum ben tavugun her yemegine.hatta yumurtasına.hatta derisineee))dolmada çok güzel.eline sağlık aysultan

Leyla Poyraz dedi ki...

Tarifler süper hazırlanmış..ellerinize sağlık..
Sevgiler..

HÜLYA dedi ki...

ellerine sağlık canım tabağı aldım gidiyorum müsadenle...

sevgiler