16 Aralık 2008 Salı

GRA TAVASI (FIRINDA KURUFASULYE)

Aslında bugün tatlının tarifini vericektim ama içimden bunu yazmak geldi yazdım ....
Bu resim Ramazandan... Bu resim bayramdan...



Malzemeler
750 gr kurufasulye
bir iki parça ince doğranmış memleket pastırması ( oda sıcaklığında tuzlanarak kurutulmuş et ) veya100 gr kıyma ya da 150 gr kuzu kuşbaşı
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 yemek kaşığı biber salçası
1/3 su bardağı sıvı yağ
3 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
2 tatlı kaşığı vegeta ya da tuz
1 tatlı kaşığı acı pul biber
yeterince su


Yapılışı:Bir gece evvelden ıslattığımız fasulyeyi sabah, bir taşım kaynatarak haşlıyor ve suyunu döküyoruz.Düdüklü ya da normal tencerede soğanlarımızı,yağ ile beraber kavuruyoruz,etimizide ekleyip kavurmaya devam ediyoruz,suyunuda ekleyerek eti pişiriyoruz.Fasulyeleri,salçaları,baharatını ve suyu ilave ederek yarım saat kadar pişiriyoruz.Fırın tepsimizin içine pişirdiğimiz kurufasulyeyi döküp 150 derecede önceden ısıttığımız fırında üzeri kabuk bağlayıp,suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Sıcak sıcak afiyetle yiyiyoruz...


Not1: Eskiden (babannemler) fasulyeyi haşayıp,etini soğanını kavurup ;salçasını,baharatını suyunu ilave eder (ocakta tekrar pişirmeden ) VORBAYA (toprak tava ya da güveç) döker ve saatlerce kuzine sobanın içinde pişirirlermiş, (ee yanındada miss gibi bir ev ekmeği birde turşu ) lezzetine lezzet katar tabii böyle bir pişirme
odun ateşinde misss gibi...
Not2:Yemeğin isminin yazılışında hata olabilir ,babama sorup akşama düzeltirim (eğer hata varsa...)

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık çokşık ve lezizler iştah açıcı,gra tavasının tarifinide verirsen çok sevinirim öptüm..

Disalce dedi ki...

eskiden bizdede kurutulmuş etler olurdu..ne lezzetli olurdu....çerez gibi yerdik onu...

kuru fasulyeler nefis görünüyor..ellerine sağlık..

Aysultan... dedi ki...

Gra tavasının tarifi zaten bu canım tek farkı eskiden kuzine sobada satlerce (2-3 saat ) pişmesi ve içine konulan kuru et ,burdaki kuru etlerlede o tat yakalanmıyor illa tetova pastırması (kuru eti) olacak...
memleketten geldiği zamanda çok kıymetli oluyor azar azar kullanıyoruz bizde kokusunun geçmesi bile yetiyor insana...

Unknown dedi ki...

sağol canım teşekkür ederim öptüm...

saniyesultan dedi ki...

ellerinize sağlık hemkurufasulye hemde pastırma daha ne olsun.

Hansa dedi ki...

elinize sağlık fırında kuru fasulyeyi yada güveçte diyim hep tercih etmişimdir...
sevgiler.
bu arada bayram ikramların da nefis...

leyya dedi ki...

mmmm.yok böyle bişey...napalım biz fırına talim. nerden bulcaz kuzineyi filan)kuzine lüx oldu artık lüxxx))sevgiler aysultan..

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

İlk kez görüyorum bu tarifi
:)yiyenlere afiyet bal şeker olsun

sevgiyle kal

hdidem95 dedi ki...

ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor sevgiler