Benim hem yapmasını hem yemesini sevdiğim bir yemektir bezelye,garnitür olarak kullanmayı çok severim bezelyeyi,salatalarda,yemeklerde,böreklerde her yerde kullanmayı seviyorum.Bezelyeyle aram çok iyi anlayacağınız lezzetli ve kolay bulunan bir sebze olmasının bunda etkisi varmı bilmem ama her pişirişimde afiyetle yerim:):)
Bezelye dondurucuda nasıl saklanır; bu dönemin merak edilen meşhur sorusu son haftalarına geldik artık bezelyenin pazardan alıp kış için saklama zamanı geldi merak edenler için nasıl sakladığımı kısaca anlatmak istedim sizlere; bezelye ayıklayıp yıkanır ve bir tencerede su kaynatılır bezelyeler içine atılarak beş altı dakika şoklanır ve süzgeçe alnıp soğuk suya tutulur ,soğutulur soğuyan bezelyeler buzdolabı poşetlerine paylaştırılır.
Poşetin içindeki bezelyeler güzelce yayılır,poşetin ağzı düz bir bıçakla gerilerek yanan mumun üzerinden geçirilir böylece poşetin ağzı kapanmış olur:) poşetler üst üste koyularak dondurucuda saklanır.Bu şekilde hem yerden tasarruf etmiş olursunuz hem de buzluktan çıkınca çözülmesi kolay olur :)
Donmuş bezelyeleri süzgeçe alıp soğuk suyun altına tutalım ve pişirelim (isterseniz tamamen çözülmesini de bekleyebilirsiniz,bence gerek yok ama)
Buyrun tarifime;
Malzemeler
1 kg bezelye
2 tane havuç
2 tane patates
3 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
3 adet doğranmış domates
1,5 tatlı kaşığı tuz
5 -6 yemek kaşığı sıvıyağ
sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar su
Yapılışı: Bezelyelerimizi ayıklayıp yıkıyoruz.Havucu,patatesi,domatesi ve soğanı soyup yıkadıktan sonra küp küp doğrayıp kenara alıyoruz,sıvıyağı koyduğumuz tencereye önce soğanı alıyoruz bir iki dakika kavurup,havuçlarıda alıyoruz beraberce biraz çeviriyoruz ,küp küp doğradığımız domatesi ve patateside ekleyip iyice kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı salçayı ilave edip biraz su ilavesiyle salçayı tencerede açıp,biraz daha kavuruyoruz (çiğ salça kokusu çıkana kadar kavurun).Kavrulan malzemelerin üzerine bezelyelerimizi ekledikten sonra,üzerini örtecek kadar su ekleyip, yemeğimizi kaynamaya bırakıyoruz.Kaynadıktan sonra arzu edilen miktarda tuz ilavesiyle yemeğimizi sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Ben yanına güzel bir pilavda yaptım afiyetle yedik:)
Afiyet Olsun...
NOT: Siz isterseniz tavuklu,kıymalı,etli yapabilirsiniz ben sade yaptım bu sefer :)
9 yorum:
Sayın Aysultan sitenizden eşime hemen bahsediceğim gelsin görsün iki satır yemek öğrensin kuru şeyler yemekten midem hastalandı yazık bize bizim gibi kocalara hayırlı bir hizmet bu yaptığınız nerde benim eşim bezelye yapıcakda cumbur cumbur sulu olmayacak görülmemiştir bu ellerinize sağlık:)
saygılar
Amanın ne güzel anlatmışın sultanım:D
Bende çok seviyorum bezelyeyi bak bir ortak noktamız daha çıktı...
Ellerine sağlık canım hayırlı cumalar.
bilgisiz raziyenin kocası raziyeninde yemek yapmaktan başka meziyetleri vardır.yapma bu kadar :) ay ne güldüm...
aysultanım eline sağlık bezelye severim ve eşime kızıma zorla sevdirdim şimdi bolca yapıyorum iki gün yensin diye ama bitiveriyor bi akşamda :)
sevgiler canım.
o diilde ben başlığa pek güldüm ayol:)
Başlığın seni güldürmesine sevindim ayol:)
Tam da mevsimi, ayıklıyıp ayıklıp ben de sık sık pişiriyorum, eline sağlık, leziz,
sevgilerimle
Bende bayilirim bezelyeye! Mayista turkiyeye gittim, geri donuste 3,5 kilo bezelye getirdim:) Tazesi burada zor bulunuyor. Ben direk koydum buzluga ve hic problem olmadi. Hollandadan sevgiler!! Seni takibe aliyorum:) Blogumda favori listesine ekliyorum.
Bezelye bizim evde de fazla tüketilir, ellerinize sağlık.
ama bu bezelye değil araka denir buna bezelye tanesiz olana denir yeşil fasülye gibi etli yada etsiz pişirilir ayrıca ellerinize sağlık bende çok severim az önce derin dondurucuma 10 kilo kadar attım beniçinden çıkan tanesizleri nasıl saklasam diye araştırıyordum yani asıl bezelyeleri :))
Yorum Gönder